De ce cuvântul „voluntariat” mă duce cu gândul înapoi acasă?

O fotografie care a însumat o vară plină de voluntariat, în 2014

Cred că m-am născut să fac voluntariat. Am intrat în această horă în 2009, în primul an de liceu. Organizația mea de suflet e Asociația de Tineret Onestin din Onești, în care am activat timp de 7 ani. Începând din clasa a 9-a m-am implicat în toate proiectele și campaniile Onestin, iar acest lucru mi-a adus nenumărate beneficii.

De ce e bine să faci voluntariat?

O să vă răspund prin a vă povesti despre experiența mea. E important să nu pornim pe premiza că trebuie să ne iasă ceva din asta. E greșit.

Facem voluntariat pentru că vrem să ajutăm. Pentru că ne umple sufletul de bucurie să vedem oamenii din jurul nostru fericiți. Nu ca să „ne iasă și nouă ceva din asta”.

Însă la un moment dat nu vom putea să ignorăm câte beneficii ne-a adus acest lucru.

Pentru mine, de exemplu, campania de debut a fost „Fă o bucurie, dăruind o jucărie!” O campanie dedicată copiilor nevoiași din Onești și din împrejurimi, cu ocazia Zilei Copilului. Am strâns jucării și hăinuțe pentru ei.

Am stat zile întregi, timp de câteva săptămâni, să sortăm hăinuțe și jucării. Apoi le-am dus lor și atunci am avut primul primul beneficiu real, dincolo de plimbări, socializare și chiulit de la școală.

Atunci am înțeles cât sunt de norocoasă. Atunci am înțeles că acești micuți aveau nevoie de noi să zâmbească. Aveau nevoie de mine! Și zâmbeau cu lacrimi în ochi. Nu le venea să creadă că acele daruri sunt, într-adevăr, pentru ei.

Dincolo de acel sentiment de utilitate pe care l-am avut, mi-am făcut o mulțime de prieteni. Am învățat enorm de multe lucruri și am avut ocazia să mă descopăr pe mine, să aflu ce-mi place, care sunt pasiunile mele. Am aflat, de asemenea, ce mă pricep să fac cel mai bine.

Am călătorit în toată Europa

Prin voluntariat am prins un „microb” care m-a ajutat incredibil de mult să cresc. Microbul călătoritului. Pentru că mi s-a oferit ocazia să văd peste 20 de țări din Europa, iar totul a pornit datorită faptului că am făcut voluntariat. Datorită faptului că m-am implicat.

Am cunoscut atâția oameni noi și atâtea culturi diferite. Am avut ocazia să văd locuri superbe. Am participat la schimburi de tineri și cursuri de formare care m-au ajutat să-mi dezvolt abilitatea de a interacționa cu cei din jurul meu cu scopul învățării. Mi-am exersat limba engleză, dar și limba spaniolă.

Am avut ocazia să văd că există mai bine decât la noi. Dar că există și mai rău. Am văzut cartiere de lux și clădiri cu urme de război. Am gustat din atâtea feluri de mâncare diferite. Și totul a pornit de la voluntariat!

De ce cuvântul „voluntariat” mă duce cu gândul înapoi acasă?

Nu întâmplător am ales acest titlu. Pentru că prin voluntariat am mai înțeles ceva. Am înțeles că țara asta are nevoie de noi să fim aici. Are nevoie de toți acei oameni care se implică fără să ceară nimic în schimb, pentru a face un bine celor din jur și, implicit, întregii societăți.

Pentru că aici voluntarii sunt cei care fac lucrurile să se întâmple. Tot felul de asociații culturale, de tineret, profesionale, de caritate sau pur și simplu o mână de oameni fără vreo umbrelă organizațională, uniți de un singur scop. Să facă bine.

Voluntariatul îmi aduce aminte de acei ani în care am făcut foarte mult bine și am simțit că existența mea e cu adevărat valoroasă.

Și te întreb pe tine, unde e mai bine să faci bine decât acasă?

Azi a fost prima zi a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, o săptămână în care îi sărbătorim pe toți acești oameni care fac bine. Iar tu poți fi unul dintre ei. Ce mai aștepți?

Adelina

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: