În perioada 23-30 septembrie sărbătorim Săptămâna Europeană a Sportului înapoi acasă. Prin urmare, am dorit să marcăm acest moment printr-un articol despre micii sportivi români.
Vom vorbi despre performanță și motivație cu Teodora, o gimnastă româncă în vârstă de 12 ani. Află cum a reușit să facă performanță în ciuda lipsurilor financiare și ce planuri are micuța campioană.
23-30 septembrie Săptămâna Europeană a Sportului
După cum știi deja în 2020, în perioada 23-30 septembrie, aproximativ 40 de țări din Uniunea Europeană sărbătoresc Săptămâna Europeană a Sportului.
Această săptămână este că este pentru toată lumea, indiferent de vârstă, statutul social sau nivelul de pregătire sportivă.
„Avem nevoie să fim activi (#BeActive) în mod regulat – înăuntru, afară – pe toată durata anului pentru a ne ajuta sănătatea mentală și fizică și să sprijinim incluziunea socială.”
Comisia Europeană
Dar care este obiectivul evenimentului Săptămâna Europeană a Sportului?
Chiar dacă evenimentul ține o săptămână, conceptul de #BeActive are ca scop să fie un mindset pe termen lung, pe viață chiar.
Conform comunicatului publicat de Comisia Europeană, timp de 6 ani, Săptămâna Europeană a Sportului a ajutat să reducă criza de sedentarism. Acest eveniment are ca scop încurajarea europenilor de a îmbrățișa un stil de viață sănătos și activ.

Cum vrem noi, cei de la Înapoi Acasă să încurajăm sportul în Săptămâna Europeană a Sportului?
Cum altfel, dacă nu printr-o poveste?! O poveste care o să te facă să lăcrimezi. 😀

Acum 7 ani antrenorul Cătălin Meran a venit la grădinița din statul Viile, cu un scop. Acela de a găsi și forma viitoarele gimnaste ale României. Pe atunci, Teodora Andreia Stoian avea 5 ani și și-a convins frații să meargă la o probă.
Teodora este un copil crescut la tara într-o familie numeroasă cu 7 frați, părinții divorțați. Deși familia avea multe nevoi, nu a apelat niciodată la nimeni.
Și-a încercat abilitățile la Țară Țară Vrem Campioane Constanța și a trecut proba cu succes. Așa că la 5 ani a început să se antreneze cu gândul să facă performanță în România. De atunci surorile mai mari, împreună cu mama au muncit ca Teodora să nu renunțe niciodată la pasiunea ei.
Povestea Teodorei și dragostea față de sport
A fost greu, dar au trecut peste, chiar dacă acum că e mai mare și cerințele sunt mari mari. Dacă se oferă cineva sa o ajute primesc cu mare drag si îi mulțumesc din suflet.

La început a fost foarte încântată sa descopere lucruri noi. În ciuda faptului că a fost un drum foarte greu de parcurs, nu a renunțat.
Sora ei mai mare, Cristina ne-a povestit că de multe ori nu le-a fost ușor. Toată performanța a implicând eforturi mari atât din partea Teodorei, cât și din partea familiei.
Acum Teodora are deja 12 ani și este o campioană în toată regula. Deși s-a bucurat mai puțin de copilărie, de colegi și a făcut sacrificii, crede că a meritat și dorește să lupte în continuare.

Ce o motivează să continue pasiunea către sport?
A văzut cât de grea este viața la țară și și-a propus să aibă un viitor al ei, un viitor strălucitor. Chiar dacă casa și familia ei este în România, ar vrea să plece în străinătate. Vrea sa fie cat mai sus și se vede să fie antrenoare și medic în America.
Deja trăiește pentru ceea ce face, a fost la campionate a luat medalii de aur, de argint si de bronz. Sportul devenit o pasiune foarte mare pentru ea și vrea sa devină o campioană ca Nadia Comăneci.

În 2019 a avut câteva concursuri în diaspora și a luat medalii de aur. O altă realizare este că a fost singura care a luat cupa la Onești din tot lotul.
„Are rezultate foarte bune și la sala și la școală. E o fetiță puternică și trece peste orice cu succes!”
Cristina, una dintre surori
Și iată cum valorile României cresc pe zi ce trece, prin puțin curaj și cu multă susținere, dar e păcat că poartă pe umeri povara unei țări împuținată de resurse… Câți astfel de viitori adulți, de oameni performanți să mai lăsăm să plece în diaspora?
Cum pot ajuta și eu comunitatea înapoi acasă?
Poți să Fii Voluntar sau poți să ne împărtășești Povestea Ta cu privire la procesul de repatriere înapoi acasă. 😀