România 2020: Votezi pe 27 septembrie?

votezi

48.4%  prezență la vot în 2016 – este timpul să votezi din nou! Care este predicția ta pentru 2020?

Odată cu reîntoarcerea mea înapoi acasă dintr-un stagiu de voluntariat în Portugalia, am luat la analizat ca orice român, diferențe, discrepanțe și am pus pe hârtie ce îmi lipsește.

Mi-am zis: ”asta aș vrea să văd pus în practică de către aleșii locali” – un mediu în care nebunia din trafic (claxonare, scârțâit de roți) să nu mai existe. Și aici nu vorbesc doar despre fluidizarea traficului…

Preț de două luni nu am știut ce mai este frica de gripă, COVID-19, sărăcie; nu aveam niciun pic de grijă că în România datoria publică ajungea să depășească 35%* din PIB, crescând zilnic

(*conform Raportului semestrial, raport privind situaţia economică şi bugetară pe primele şase luni ale anului 2020 de pe site-ul ministerului finanțelor publice, p. 32).

Dar m-am întors înapoi acasă…!

După prima săptămână înapoi în București și din discuțiile cu apropiații, am concluzionat: ”românii sunt cu nervii întinși”. Stresul este la cote înalte în continuare, ajungând să ne pierdem umanitatea, bunătatea și empatia față de restul oamenilor – vedem în magazine, în serviciile de relații clienți, este peste tot.

”ne dorim de la aleșii locali să aducă românilor mai multă liniște psihică. O calitate a vieții sporită în România, mai mult decât promisiunea locurilor de parcare.”

Votezi pe 27 septembrie la alegerile locale în România?
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

2020: cum alegi și pe cine votezi pe 27 Septembrie?

Anii trecuți ne-am mobilizat online să mergem la urne; această experiență ne ajută să ne întărim spiritul civic, iar de această dată sper să vină pentru tine ca o pornire internă – ca un răspuns la toate nevoile și dorințele pe care le ai. Important este să fim informați și să știm ce și pe cine votăm.

Înapoi Acasă își dorește să fie alături de tine în această căutare de informații pe bune și în analiza datelor pentru a lua decizii corecte. În continuare îți oferim resurse de unde te poți informa, ca la final de zi să poți răspunde la întrebarea: poate sau nu poate să facă candidatul X ceea ce promite? Promisiuni pot face mulți, dar au și capacitatea și forța necesare să îndeplinească aceste promisiuni? Sunt ele realiste?

Unde votezi?

Unde ai domiciliul sau reședința- sunt alegeri locale, așadar, trebuie reținut faptul că, la aceste alegeri locale, se poate vota numai la secţia unde alegătorul este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz. (conform art 2, alin 1 din Hotărârea BEC pentru alegerea autorităților administrației publice locale  din anul 2020)

(Atenție – ai dreptul să votezi într-o singură localitate, în secția arondată)

În cadrul aceluiași articol al hotărârii BEC este menționat faptul că dacă până la 4 septembrie ați avut stabilită o altă localitate de reședință (prin viză de flotant) decât domiciliul, veți vota în localitatea reședință pe liste suplimentare. – aici sunt mai multe detalii despre importanța vizei de flotant, un super material disponibil la noi pe site.

Pot să votez? 

Un alt aspect important este să fiți siguri că aveți un act de identitate valabil până la minim 27 septembrie 2020 – așadar, dacă deja nu este prea târziu, ar fi cazul să vă scoateți cartea de identitate din portofel și să vedeți care este data înscrisă pe el. Pentru alte acte de identitate acceptate la urna de vot, verificați linkul către hotărârea BEC, la pagina 4, art 3.

V-ați întors în țară și partenerul dumneavoastră nu este cetățean român? Este ok, conform aceleiași hotărâri BEC pot vota și aceștia, atâta vreme cât au un act de identitate valid (din țara de origine) precum și un document ce atestă adresa din România, sau în baza certificatului de înregistrare ori a cărții de rezidență permanentă, fiind înscriși pe liste electorale suplimentare. Detalii despre certificatul de rezidență fiscală găsiți aici, în articolul Adelinei.

Care sunt candidații la alegeri?

Acestea fiind spuse, eu îți doresc mult spor în informare, căutare de surse sigure (INS, BNR, site-ul ministerelor, site-ul primăriei locale) pentru a afla pe bune care este situația economică/socială a României. Așa putem determina care este capacitatea de punere în practică a proiectelor promise de candidați – și aici poți vedea care este lista completă a candidaților de la tine din județ. Mai rămâne să votezi!

Nu lăsa nici pandemia să te țină departe de urnă

”Persoanele care se vor prezenta (la alegeri – n.r.) şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru.” 

Ministrul Sănătății Tătaru. 

Vara aceasta am plecat în altă țară cu gândul cert de a mă întoarce, oricât de tentant este raiul altora. Am comparat cele două țări târziu, discutând cu un portughezo-olandez în Lisabona. Povesteam despre istorie, civilizații și puncte importante în dezvoltarea celor două națiuni. Dar am ales să păstrez experiența pentru a face ceva util în România.

Faptul că eu dau o șansă României sper să te determine și pe tine să faci la fel! 

P.S. dacă ai neclarități, dubii, lasă-ne un mesaj sau un comentariu! împreună reușim să găsim sursele de informare potrivite, pentru ca duminica această să votezi asumat.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: