Prima zi de scoală – o zi la care nu ne așteptam să fie atât de diferită

Astăzi este prima zi de școală pentru copiii din România, o zi în care unii nu își mai văd colegii, nu se mai întâlnesc în sala de sport sau în curtea școlii, o zi în care mulți copii nu își mai îmbrățișează profesorii.

A trecut mai bine de jumătate de an de când România a intrat în carantină, parcă îmi și aduc aminte agitația aceea, incertitudinea… Totul s-a blocat într-o clipită, nimeni nu era pregătit, nico țară chiar.

Am ascultat un interviu live SuperTeach conferința online – 5 septembrie 2020, și aș dori să vă împărtășesc câteva impresii.

Care sunt provocările în acest an școlar?

Gestionarea emoțiilor, incertitudinea, că nu știm când începe anul școlar, GDPR, numărul mare de copiii, copiii cu probleme auditive, relația părinte-copil, comunicarea, copiii din grupa mică, cum încep copiii prima zi de școală, cum se vor desfășura orele de informatică și laboratoare, scrierea de mână, cum facem lucrurile practice etc.

Răspunsurile de mai sus au fost scrise de participanții din cadrul conferinței SuperTeach conferința online – 5 septembrie 2020 organizată de SuperTeach, iar Cristina Gheorghe a pus problema că felul în care noi ne raportăm la aceste probleme.

S-a dezbătut conceptul de mentalitatea închisă, care poate închide și exacerba problemele.

Cum ne transformă mentalitatea închisă relațiile și percepțiile?

Dacă noi avem o mentalitatea închisă, atunci înseamnă că totul devine o povară atât pentru oamenii din jur, cât și pentru oamenii dragi nouă. Când avem o mentalitate închisă, celălalt nu contează foarte mult pentru noi.

Ce temeri ne umplu viața?

Nu este clar ce consecințe are acest virus, părinții care vor să îți ducă copiii la școală. Felul în care credem că ceilalți contribuie la problema nostră, ne face să avem o mentalitate mai închisă. În felul acesta, ne uităm și mai mult la noi, mentalitatea noastră creând aceste percepții și mai mult.

Cum schimbăm mentalitățile?

”Revoluția mentalităților în educație va începe când ne vom asuma fiecare rolul de factor al schimbării” – Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach

Las aici o altă resursă de la conferința SuperTeach din 23 mai

Avem nevoie de o revoluție a mentalităților în educație

La finalul speech-ului am primit 3 invitații, pe care le las aici:

Ca urmare a acestui mesaj, las aici un articol despreÎmpreună nu lăsăm niciun elev în urmă, inițiativă de la Vodafone România, pentru care poți ajuta prin donații până pe 15 septembrie.

Ești în diaspora și vrei să revii înpoi acasă?

Am vorbit despre procedura de înscriere și de ce acte ai nevoie în general, într-un alt articol numit Cum ne înscriem copiii la școlile din România, după ce au studiat în diaspora? și am scris încă un articol legat de întrebarea La ce grădinițe alternative din România ne putem înscrie copiii?

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: