Prima lună în România a reprezentat un cumul de realizări

Un interviu cu Adelina Pavelescu

Adelina a locuit timp de 4 ani în Marea Britanie, de unde s-a întors acum 4 săptămâni. Era Coordonator de Vânzări și Evenimente pentru un spațiu care juca mai multe roluri, de la loc de întâlniri, restaurant, bar cât și studio de filmări, însă își dorea mult mai mult de la viață, dar și să petreacă mai mult timp alături de cei dragi, acesta fiind două cele mai importante motive pentru care s-a întors acasă. Fiind colega noastră și având atâtea de împărtășit am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări, în speranța că vom afla mai multe despre experiența ei de întoarcere înapoi acasă. Ne-au plăcut tare mult planurile ei și ne-am bucurat că Înapoi Acasă este ceva ce a pornit dintr-o nevoie de-a ei.
Când ai luat decizia de a te muta înapoi acasă?

Acum 1 an.

Ce te-a determinat să te întorci?

Au fost mai multe motive. În primul rând, îmi era dor de ai mei și de acasă. Nu am mai vrut să ratez Crăciun, Paște sau alte momente importante din viața alor mei din cauza distanței.

Apoi e chiria, care ne mânca destul de mult din salariu. Deși eu plecat sperând la povești cu zâne și un job în industria comunicării, asta nu s-a întâmplat. Și deși am evoluat profesional în ceea ce privește postul ocupat, lucram tot în ospitalitate. Iar salariile erau pe măsură. Am ajuns la concluzia că nu are cum să fie chiar așa rău, mai ales că avem unde să stăm și din start am eliminat o cheltuială majoră.

Un alt aspect ar fi educația din România și faptul că unul din visele mele alea mărețe ar fi să schimb ceva în sistem. Rămâne să vedem cum voi face asta, însă cu siguranță nu aș fi putut să o fac fiind acolo. Sunt conștientă că e posibil să dureze câțiva ani buni, însă se va întâmpla la un moment dat.

Ce factori ai avut în vedere atunci când ai decis că vrei să revii în România?

Am vrut să fiu aproape de familie, știam că vom avea unde să locuim. Am avut destul de multe îndoieli în ceea ce privește găsirea unui job, atât pentru mine, dar mai ales pentru prietenul meu care nu este român și nu vorbește limba.

Care au fost dificultățile pe care le-ai întâmpinat în ultimele 3 luni petrecute în țara gazdă? 

Cred că cel mai complicat a fost să scăpăm de mobila pe care o aveam în casă. Era efectiv elefantul din cameră, un elefant atât de mare că nu știam cum și pe unde să-l scoatem afară. Și, bineînțeles, toată situația coviduală, însă prin asta am trecut toți, nu doar cei care ne-am întors acasă.

Care au fost informațiile pe care le-ai căutat atunci când ai decis să te muți și unde ai găsit aceste informații? 

Am căutat informații despre unde putem să vindem mobila (am zis deja că am avut o problemă cu asta), despre procedura de reziliere a contractelor la utilități. Ne-am uitat să vedem de ce documente ar avea nevoie Aleks ca să poată locui aici. Am făcut surfing pe site-urile de joburi. Nici nu mai știu, am căutat multe, oricum.

Povestește-ne despre prima lună înapoi acasă. Care au fost aspectele pozitive? Care au fost aspectele negative? 

Faptul că am putut să-i revăd pe cei dragi, că ne-am plimbat prin țară, că am avut timp să lucrez la câteva proiecte personale. Faptul că Aleks și-a obținut rezidența foarte rapid, că mi-am găsit un job pe gustul meu. Am ajuns după foarte mult timp la un concert al Alexandrei Ușurelu.

Am fost în #NoMAdOutdoorCamp organizat de No.Mad Talks și am avut ocazia să cunosc oameni noi și frumoși. O, Doamne, a fost o lună așa de plină și frumoasă că aș putea liniștită să o pun pe repeat. Dar sunt sigură că și următoarea perioadă va fi la fel de frumoasă. <3

Cât despre cele negative, în afară de căldura uneori insuportabilă și această situație care ne-a dat în cap tuturor, sincer? Nimic.

Care sunt planurile tale acum, după ce te-ai întors înapoi acasă?

Vreau să cresc profesional și să devin un om mai bun în fiecare zi.

Ce ai aflat ulterior despre tot acest proces, dar ți-ar fi plăcut să știi înainte să te muți?

Nu cred că e ceva. Pentru că mi-am făcut destul de bine temele înainte.

Cum te simți acum că te-ai întors în România?

Mă simt foarte bine, sunt bucuroasă că am luat decizia asta. A trecut abia o lună, totuși, e posibil să nu mai am aceeași stare peste ceva timp, însă pentru moment, e superb!

Ce sfaturi ai da cuiva care se gândește să revină în țară?

Să revină! :))

Acum, la modul cel mai serios, e nevoie de un plan.

Trebuie să știi ce o să faci când vii acasă, să-ți treci pe o hârtie așteptările. Să cauți informații despre ce mai e nou, despre cum mai merg lucrurile. Și, în general, despre toate procedurile prin care ai de trecut.

Să îți faci un buget pe cel puțin 6 luni, să te gândești la tot: locuință, mijloc de transport, călătorii, eventuale cazări, nunți, botezuri, cumetrii, mâncare la pisică, haine la copil și tot așa.

Și să pui foarte bine în balanță plusurile și minusurile, să iei decizia asumat și să știi că indiferent de orice s-ar pute întâmpla, decizia îți aparține. Sau vă aparține dacă vorbim de cupluri sau familii.

Nu am copii, însă cred că e important ca părinții să-i întrebe pe cei mici cum se simt și ce-și doresc. E foarte important să ținem cont de faptul că viața tuturor celor implicați în această decizie urmează să se schimbe. Bunici, căței, purcei, toată lumea.

Ce pași ar trebui să urmeze pentru a face acest lucru?

Să caute informații despre lucrurile pe care le-am amintit mai sus și, de ce nu, să intre pe www.inapoiacasa.com și să citească articolele. Sigur îi vor fi de folos.

Nu te-am întrebat, dar ai vrea să ne mai spui că….

Mi-aș dori să văd cât mai mulți români că se întorc acasă și să le aflu povestea.

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: