Cum ne valorificăm anii de muncă în străinătate? (I)

Am primit întrebarea asta de la cineva din comunitate și am început să ne facem temele. Cred că este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le au românii care se întorc acasă. Pentru că au contribuit o perioadă ca angajați, chiar dacă nu au făcut asta pe teritoriul României. Și conform legislației Europene, ar trebui să putem aduna anii de muncă în străinătate la vechimea în muncă.

Verificând câteva surse, am găsit lista de documente de care ai nevoie pentru a îți face dosarul de pensionare. Trebuie să știi, însă, că e posibil ca perioada muncită în străinătate să nu îți fie luată în considerare. Adică să nu te surprindă asta.

În primul rând, trebuie să te asiguri că toți acei ani munciți pot fi dovediți. Asta înseamnă să fi avut contract de muncă peste tot pe unde ai muncit. Dacă încă nu ai vârsta de pensionare, dar te gândești să revii acasă în viitorul apropiat, apucă-te să-ți strângi documentele doveditoare și păstrează-le bine.

Dosarul de pensionare trebuie să conțină dovezi privind anii de muncă în străinătate

  • Formularul de cerere E202
  • Formularul E207
  • O declarație pe proprie răspundere
  • Copie a Cărții de Identitate
  • Dovada perioadei de muncă în străinătate (contracte/ adeverințe), tradusă legalizat în limba română
  • Dacă e cazul, livretul militar original sau în copie certificată de instituțiile competente din țara în care ai activat
  • Adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă

Câteva semifacilități ale Casei de Pensii

În mica mea documentare, am făcut o vizită pe site-ul Casei Naționalale de Pensii. Iar acolo am aflat câteva lucruri care probabil îți vor fi de folos.

Cont online, dar nu prea…

În primul rând, îți poți face un cont online la ei pe site, prin intermediul căruia să gestionezi un cont de pensii. Fie că e vorba de contul tău sau al altcuiva. Însă chiar dacă înregistrarea se întâmplă online, va trebui să printezi cererea, să o semnezi și să o duci la cea mai apropiată casă de pensii, în județul unde ai domiciliul în cartea de identitate. Ceea ce poate fi destul de complicat, dacă de exemplu locuiești într-o comună aflată departe de reședința de județ.

Aici găsești o listă cu toate Casele Teritoriale de Pensii din țară, precum și site-urile unde găsești informații despre fiecare în parte.

Apoi trebuie să aștepți să ți se aprobe cererea și vei primi mai multe indicații despre cum să-ți accesezi contul.

Prin serviciile electronice de care beneficiezi dacă ai un cont online, poți gestiona cereri, declarații și alte documente din 3 zone principale:

  • zona de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale
  • zona de evidență contribuabili
  • zona de accidente de muncă și boli profesionale

CNPP are și un serviciu de pus întrebări consultanților specializați, pe care eu l-am folosit. Am vrut să aflu chiar de la ei care e procedura de valorificare a anilor de muncă în străinătate. Funcționează așa: trimiți o întrebare, apoi primești pe mail un mesaj în care ți se cere să confirmi întrebarea. După asta, vei primi un fel de document oficial, în care ai persoana de contact cu adresa de e-mail unde să adresezi, de fapt, întrebarea.

Muncă în străinătate - Întreabă specialistul CNPP
Răspunsul CNPP la întrebarea mea, pusă de fapt cu diacritice.

Așadar îți răspund, dar nu prea. Sau poate că întrebarea mea a fost prea complicată. Acum aștept de la ei să-mi răspundă la mail. Și o să revin cu răspunsul în partea a 2-a a acestui articol.

Până atunci, dacă ai întrebări legate de revenirea în România, poți să ne scrii oricând. Îți așteptăm cu drag întrebările și promitem să revenim cu răspunsuri în cel mai scurt timp. 😊

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: