Motive pentru care să te întorci acasă în luna septembrie

Pentru că revenirea înapoi acasă implică de cele mai multe ori un motiv de bucurie, atât pentru tine, cât și pentru oamenii dragi din jurul tău. Am scris aceste gânduri deoarece luna septembrie îmi trezește amintiri despre munca grea de la câmp, de dogorea soarelui care se amesteca cu dulceața strugurilor și mirosul de magiun gata scos din tuciul casei și legume numai bune pentru zarzavat.

Parcă îmi aduc și acum aminte de poteca aia lungă din grădină, pe care o străbăteam dimineața odată la câteva zile să strâng cele mai coapte roșii. Nici acum nu am uitat mirosul înfierbântat al roșiilor pregătite pentru bulion.

Nu am uitat nici satisfacția de a mânca mere coapte și zemoase chiar din livada bunicii sau aroma porumbului fiert. Iar ca să nu fie prea puțin, toate aceste amintiri se leagă în continuare de cei 15 ani de școală.

15 ani în care îmi făceam liste cu rechizite cu aceiași emoție și același entuziasm și munceam pe lângă casă să strâng banii ca să mi le cumpăr. Și pentru că am ajunsesem să fiu îndestulată, îmi aduc aminte că mama mă convingea să le cumpăr și celorlați 2 frați ai mei. Și uite așa era antreprenorul casei. 😀

Luna septembrie, luna bucuriei și primelor amintiri de la școală

De ce să te întorci acasă în luna septembrie? Pentru că în luna septembrie copiii sau nepoții tăi încep școala și au nevoie de acea mână care să îi ducă la școală.

Au nevoie de acea încurajare când lucrurile se dau peste cap… când reacomodarea la școală durează mai mult de o zi sau două. Totodată și pe plan personal, luna septembrie este și luna care îți poate stârni amintirile despre liceu, școală sau grădiniță.

Dacă ești părinte am vorbit despre procedura de înscriere și de ce acte ai nevoie în general, într-un alt articol numit Cum ne înscriem copiii la școlile din România, după ce au studiat în diaspora? și am scris încă un articol despre La ce grădinițe alternative din România ne putem înscrie copiii?

Și pentru că totul pornește de la educație, am scris despre campania „Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă”, inițiativă de la Vodafone România, pentru care poți ajuta prin donații până pe 15 septembrie.

Ce se tipuri de amintiri îți trezește luna septembrie?

Dacă ai locuit la țară, cu siguranță ai foarte multe amintiri despre pregătitul zarzavatului, strânsul strugurilor și cămara casei. Ce delicatese! Iar dacă ai locuit la oraș măcar îți aduci aminte de târgurile toamnei, de curățatul vinetelor la aragaz și de borcănașele mici cu dulceață pe care le pregătea mama.

Și cu siguranță îți aduci aminte cumpărăturile pe ultima sută de metri pentru școală. Cum te plimbau părinții din magazin în magazin să îți alegi o uniformă sau un sacou, care chiar dacă erau cumpărate cu 1 număr în plus, îți făcea plăcere să le porți.

Cred că te bucurai că ieșeai afară, că alergai ca și cum ar fi fost încă vară, doar că de multe ori o vară mai răcoroasă. Da, luna septembrie e văzută ca un fel de vară printre mulți copii. Și faptul că primeai rechizite noi, ceea ce pentru mulți copii era un fel de moft.

Dar ce se întâmplă cu luna Septembrie de e așa deosebită?

Cred că și ambiental toamna are ceva mult mai magic decât celelalte luni, este colorată, nu este nici prea caldă, dar nici prea răcoroasă, iar în cultura românească ai fost transmise multe povești și obiceiuri.

De aici și pregătirile pentru festivalul vinului, care au loc în majoritatea județelor României, o platformă unde puteți fi la curent astfel de evenimente este vinul.ro.

Luna septembrie este și luna în care agricultorii se bucură de eforturile muncii lor, luna în care culeg roadele muncii, muncă pe care mulți oameni de la țară au început-o de astă primăvară – până pe ultima sută de metri.

Cele mai mari bucurii sunt strugurii, iar Județul Vrancea este unul dintre centrele de interes pentru producțiile de vin, must și struguri, organizând Festivalului Internațional al Viei și Vinului ”Bachus”.

Bucurați-vă de aroma strugurilor… o dulceață pentru suflet!

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

2 gânduri despre „Motive pentru care să te întorci acasă în luna septembrie

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: