Am trecut de la liniște deplină la un haos extrem, în care simțeam că nu mai am timp pentru mine

Un interviu cu Silvana Ilie

Silvana a locuit timp de 4 ani în Germania, de unde s-a întors anul trecut. Era Team Leader pentru un lanț cunoscut de magazine, însă își dorea o carieră în publicitate, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care s-a întors acasă. Am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări, în speranța că vom afla mai multe despre experiența de repatriere. Ne-au plăcut tare mult răspunsurile ei și ne-am bucurat că a fost de acord să le împărtășim și cu voi.
Când ai luat decizia de a te muta înapoi acasă?

Acum 3 ani.

Ce factori ai avut în vedere atunci când ai decis că vrei să revii în România? Ce te-a determinat să te întorci?

Lipsa unei vieți sociale, în primul rând, lipsa sentimentului de apartenență în comunitate, dorul de oameni blânzi și persoanele dragi și nevoia de a-mi duce mai departe dorința de a lucra în publicitate, pe care era extrem de greu să o îndeplinesc în Germania.

Care au fost dificultățile pe care le-ai întâmpinat în ultimele 3 luni petrecute în țara gazdă? 

Demisia de la locul de muncă, procedurile de reziliere a contractelor (chirie, internet, curent, abonament sală de fitness etc) ce trebuiau, în unele cazuri, anunțate cu 3 luni înainte. Totul a trebuit plănuit în detaliu cu cel puțin 3 luni înainte.

Care au fost informațiile pe care le-ai căutat atunci când ai decis să te muți și unde ai găsit aceste informații? 

Sunt sigură că au fost multe pe care nu mi le amintesc, dar procesele de reziliere a contractelor au fost cele care ne-au dat bătăi de cap, pentru că necesitau explicații suplimentare. 

În unele cazuri, nu poți rezilia un contract doar pentru că vrei, iar uneori nu a fost suficient motivul mutării în altă țară. Toate informațiile le-am găsit pe site-ul fiecărei unități/provider sau am primit ajutor de la colegii de acolo.

Povestește-ne despre prima lună înapoi acasă. Care au fost aspectele pozitive? Care au fost aspectele negative? 

Cel mai important aspect pozitiv a fost sprijinul familiei care nu a întârziat să apară chiar dinainte să ne mutăm. Unele aspecte birocratice s-au dovedit a fi chiar mai simple decât în Germania. De asemenea, redescoperirea orașului mult iubit a fost un sentiment plăcut.

Cât despre cele negative, adaptarea la o viață pe care aparent o știai mi s-a părut destul de dificilă. Ceea ce credeam că mi-a lipsit a devenit în prima lună sufocant de-a dreptul. 

În 3 ani în care am locuit în Germania, toți prietenii și toate lucrurile s-au schimbat și pentru o perioadă am avut impresia că nu mă regăsesc. Cumva, am trecut de la liniște deplină (pe care uneori o subapreciam) la un haos extrem, în care simțeam că nu mai am timp pentru mine. 

Încet, încet, lucrurile au început să se așeze și am mi-am găsit din nou locul acasă, deși acasă s-a schimbat.

Ce ai aflat ulterior despre tot acest proces, dar ți-ar fi plăcut să știi înainte să te muți? 

Nu cred că ne-a scăpat vreun detaliu – am plănuit mutarea cu suficient timp înainte și nu aș schimba nimic.

Ce sfaturi ai da cuiva care se gândește să revină în țară? Ce pași ar trebui să urmeze pentru a face acest lucru? 

Depinde de la persoană la persoană, de la țară la țară și de la caz la caz. E important să analizeze toate plusurile și toate minusurile ambelor țări și să ia decizia în urma acestei analize, deși, de cele mai multe ori, inima va fi cea care hotărăște. 

Cu siguranță ar fi indicat ca înainte de a lua această decizie, să aibă asigurată o locuință și un job la întoarcere în România, să nu apară frustrări că nu găsește nimic pe placul său câteva luni și să înceapă să aibă regrete.

Să se aștepte ca salariile să fie mult mai mici și să fie nevoit să-și schimbe prioritățile și stilul de viață.

De asemenea, recomand să existe măcar o lună de reacomodare înainte de a începe un nou job acasă, o lună în care să-și redescopere orașul, țara, familia, prietenii și să se bucure de sentimentul de acasă.

Un gând despre „Am trecut de la liniște deplină la un haos extrem, în care simțeam că nu mai am timp pentru mine

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: