Cum ne înscriem copiii la școlile din România, după ce au studiat în diaspora?

Evenimentele din ultimele luni au obligat tot mai mulți cetățeni români, care lucrau în străinătate, să se întoarcă în România. Pandemia a avut ca efect colateral și o serie de probleme economice generând implicit dispariția multor locuri de muncă.

Revenirea în țară nu e pas foarte ușor de făcut mai ales pentru cei care au avut alături de ei și familiile, iar copiii au fost integrați sistemului de învățământ din țara respectivă. Așa că una din întrebările lor cele mai frecvente este cum se procedează în acest caz.

Procedura de înscriere

Părinții aflați în această situație trebuie să știe că își pot înscrie/reînscrie copiii într-o școală românească iar studiile lor pot fi echivalate. 

În cazul în care vor opta pentru o școală de stat, își pot înscrie copilul în unitatea școlară cea mai apropiată de domiciliu. Dacă preferă o școală particulară atunci nu mai sunt condiționați în acest sens.

În ambele cazuri, primul pas este să facă o cerere de înscriere adresată directorului unității de învățământ precum și o cerere de echivalare a studiilor care va fi înaintată Inspectorului Școlar General.

Dacă au absolvit gimnaziul în străinătate și este necesară înscrierea la liceu în perioada vacanței de vară, atunci cererea va fi trimisă Comisiei Județene de Admitere din cadrul Inspectoratului Școlar, însoțită de documentele  justificative  (diplome de absolvire a gimnaziului și/sau certificatul de promovare a examenelor de absolvire dacă este cazul).

Este important de știut că dosarul de echivalare trebuie să conțină actele de studii ale copilului de la școala din străinătate, traduse la un birou de traduceri autorizate, din care să reiasă situația lui școlară.

În ce clasă va fi copilul la întoarcerea în țară?

Alegerea nivelului clasei se va face printr-o decizie a unei comisii formate din profesori ai unității de învățământ, din care vor face parte directorul și psihologul sau consilierul școlar. Vor fi analizate documentele școlare ale elevului, vârsta și nivelul dezvoltării psiho-comportamentale precum și recomandarea părinților.

Decizia comisiei nu este obligatorie. Dacă părinții insistă să-și înscrie copilul într-o clasă  mai mare cu un an, spre exemplu, peste ceea ce recomandă membrii comisiei, o pot face, dar își asumă răspunderea  prin semnătură. Sigur, asta doar în situația în care părinții pun la dispoziția comisiei toate documentele necesare în termen de treizeci de zile. Dacă depășesc acest termen, atunci decizia comisiei va fi obligatorie.

Odată stabilit nivelul clasei, elevul poate intra la cursuri, în calitate de audient, indiferent de momentul din anul școlar la care se face înscrierea. Prezența și evaluarea lor vor fi înscrise în cataloage provizorii, urmând ca după definitivarea procesului de echivalare a studiilor, notele și absențele să fie trecute în cataloagele oficiale.

De aici, restul procedurii va fi îndeplinit de către școală, care va trebui să înainteze dosarul de echivalare, în termen de cinci zile, Inspectoratului Școlar. De obicei, în termen de cel mult câteva săptămâni, în cazul în care nu sunt solicitate documente suplimentare, este emisă decizia de echivalare a studiilor iar copilul poate fi înscris în registrul matricol.

Ce se întâmplă atunci când copilul începe, de fapt, școala?

Chiar dacă pare puțin complicat, asta e partea cea mai ușoară. Ce ar trebui să mai aibă în vedere părinții este impactul emoțional pe care copilul îl va resimți cu această ocazie. Nu e simplu pentru un adult să se adapteze la noua situație. Cu atât mai puțin pentru un copil. Își lasă în urmă prietenii, colegii, profesorii de care s-a atașat. De aceea, trebuie acordată o atenție deosebită acestui aspect.

Ajutorul consilierului școlar este binevenit în acest sens. O discuție cu învățătoarea sau dirigintele clasei la care urmează a fi înscris. Este, de asemenea, recomandabil ca școala să informeze profesorii de la clasă cu privire la situația elevului și să-i ofere timpul necesar adaptării la noul context școlar.

Procesul de integrare poate lua ceva timp, în funcție de personalitatea și caracteristicile de vârstă ale elevului, prin urmare este nevoie de răbdare și tact atât din partea părinților cât și a profesorilor.

Cât de importante sunt notele?

Așteptările cu privire la evoluția academică a copilului trebuie stabilite în funcție de progresele copilului, nu în comparație cu cele ale colegilor lui. Dacă nu va fi olimpic din primul semestru nu e nicio nenorocire. Dacă nu va fi olimpic deloc iarăși nu e nicio problemă.

Părinții trebuie să fie alături de copilul lor și să-l susțină în tot ceea ce se poate transforma dintr-un hobby, o pasiune, într-un domeniu de cunoaștere. Artele, sportul, literatura pot oferi suficiente oportunități în acest sens. Confortul emoțional reprezintă o condiție esențială a succesului școlar.

Paradoxal, în această perioadă, adaptarea copilului la noua lui școală ar putea fi favorizată de chiar pandemia de Covid 19. Și asta pentru că va găsi și aici, în școlile din România, aceeași situație pe care o putem întâlni în multe dintre școlile din alte țări. Adaptarea la învățământul online, măsurile  sanitare, de distanțare socială precum și sentimentul de incertitudine sub semnul căruia stă să înceapă noul an școlar.

Poate că și un pic de optimism ar prinde bine.

Un articol de Marcel Bartic, Director Little London International Academy București

4 gânduri despre „Cum ne înscriem copiii la școlile din România, după ce au studiat în diaspora?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: