Ce trebuie să știi atunci când te muți înapoi acasă cu partenerul tău, care nu e cetățean român sau al UE / SEE / CE?

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre pașii pe care îi ai de urmat atunci când decizi să te întorci acasă împreună cu partenerul tău care este cetățean European, săptămâna asta am zis să trecem în revistă ce trebuie să faci dacă partenerul tău nu e cetățean român, dar nici al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene.

Situația e un pic mai complicată în cazul cetățenilor non-UE, pentru că e posibil să ai nevoie de o viză de scurtă ședere pentru a intra pe teritoriul României.

Cine are nevoie de viză?

E important de știut că cetățenii din 59 de țări non-UE pot intra în România fără a le fi necesară viza de scurtă ședere, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în oricare 180 de zile. Say what?!

Probabil o să te-ntrebi ce înseamnă asta. Și mie mi-a luat ceva să pricep, dar până la urmă am înțeles: aceste 90 de zile nu trebuie să fie toate în decursul aceleiași vizite.

Atât timp cât pe o perioadă de 180 de zile consecutive jumătatea ta mai bună nu a depășit un total de 90 pe teritoriul României, totul e în regulă.

Lista cu țările pentru care nu este nevoie de viză poate fi consultată aici.

Dacă îți era dor de niște birocrație…

…trebuie să știi te vei întâlni cu ea curând.

Cu toate că e posibil să nu fie nevoie de viză pentru ca partenerul tău să intre în țară, după acele 90 de zile despre care vorbeam mai sus, va fi nevoie de o viză de lungă ședere și, ulterior, un permis de ședere pe teritoriul României.

Acest permis se obține diferit în funcție de motivul pentru care cetățeanul străin dorește să petreacă în România mai mult de 90 de zile.

Ar fi simplu să îl încadrăm la „Reîntregirea familiei”, însă acest lucru este posibil doar în cazul existenței unui certificat de căsătorie.

Dacă nu sunteți căsătoriți și totuși plănuiți să rămâneți în țară pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, se va putea doar în cazul în care va fi invocat unul dintre următoarele motive:

Indiferent de motivul ales, vor fi necesare o serie de documente pe care să le prezentați la Inspectoratul General pentru Imigrări din județul în care veți avea reședința.

Așa cum poți observa, există și categoria „Alte scopuri”. Însă asta nu înseamnă că poți solicita o viză de lungă ședere pentru că vrei să te bucuri de soare la poalele Carpaților. 😀 Motivul trebuie să fie totuși unul întemeiat.

Uite aici pentru ce alte scopuri cetățeanul străin în cauză poate solicita o viză de lungă ședere:

  • pentru a fi administrator al unei societăţi comerciale
  • pentru a beneficia de formare profesională neremunerată
  • pentru a fi voluntar în cadrul unei organizații
  • pentru a beneficia de un tratament medical de lungă durată

Va urma…

Așa cum ți-am mai spus și în materialul anterior despre imigrare, informația este destul de stufoasă. De aceea, în fiecare vineri îți voi aduce aici, pe inapoiacasa.com, o pastilă pe acest subiect.

Vinerea viitoare vom vorbi mai pe larg despre viza de lungă ședere pentru reîntregirea familiei.

Până atunci, te invit să ne urmărești pe pagina noastră de Facebook. 🙂

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: