Ia este un dar, o poartă către rădăcinile noastre

Imaginea este preluată de pe www.chicroumaine.com

Azi este ziua iei, așa că am vrut să povestim un pic despre ea. România se traduce prin multe lucruri, dar mai ales prin ie. Această cămașă frumos cusută este un simbol național, care datează de mii de ani și care, atunci când îl îmbrăcăm, ne teleportează acasă de oriunde am fi.

De ce sărbătorim Ziua Universală a Iei pe 24 iunie?

În urmă cu 7 ani, comunitatea online La Blouse Roumaine a pornit această inițiativă din dorința de a face din ia românească un brand de țară, cunoscut în întreaga lume. Datorită lor, 24 iunie a devenit ziua în care sărbătorim acest simbol național, care reprezintă nu doar o piesă vestimentară tradițională, ci un adevărat monument al culturii românești.

În spatele fiecărei ii originale se ascunde o poveste. Nicio ie nu este la fel ca cealaltă. Fiecare cusătură are o simbolistică aparte, iar modelele și culorile diferă în funcție de regiunea în care ia a fost creată. Tocmai asta face ia atât de puternică, faptul că după mii de ani și având toate aceste diferențe, ea a rămas prezentă în viețile noastre și este din ce în ce mai cunoscută la nivel mondial sub același nume.

De la tradițional la modern

Ia este din ce în ce mai populară în societatea românească, iar ăsta e subiectul despre care m-am gândit să vorbim astăzi.

Din păcate, există tot mai puțini oameni care creează ii autentice. De aceea, de cele mai multe ori iile originale se găsesc rar, sunt scumpe și nu și le permite oricine. Totodată, să nu uităm că sunt adevărate bijuterii pentru garderoba unei femei.

Găsim, în schimb, alternative. Pe toate drumurile și în toate destinațiile turistice sunt expuse spre vânzare tot soiul de modele de ie. E adevărat că sunt frumoase și sunt un suvenir de excepție, iar turiștii sunt încântați când și le cumpără.

Însă stau și mă întreb dacă de fiecare dată când dau un ban, cumpără iile acelea făcute de mâinile păstrătoarelor de tradiții, așa cum le sunt prezentate?

E bine să știm că există și variante mai accesibile, cu semne mai puține, cu materiale de o calitate mai slabă și totuși ușor, ușor, de dragul de a face bani sau de a salva bani, merită să ne îndepărtăm de acest simbol național?

Una este să te inspiri și să folosești simbolurile tradiționale în piesele vestimentare moderne, alta este să pretinzi că produsele sunt autentice și să profanezi, practic, însemnătatea iei.

Îmi amintesc că acum vreo 11 ani am fost cu ai mei în Maramureș, la Pensiunea Rustic din Oncești. Acolo am avut ocazia pentru prima și ultima dată să îmbrac o ie adevărată, cusută manual de către mama proprietarului. 

De unde cumpărăm ii autentice?

Deși e cool să vedem simbolurile tradiționale în piese vestimentare moderne, atunci când vrem să ne îmbogățim la propriu garderoba cu o ie, trebuie să ne asigurăm că este una autentică.

De aceea, am făcut o selecție de câteva business-uri românești care vând ii cusute manual.

Dacă ai și alte recomandări, le așteptăm cu drag în comentarii.

Sperăm că acest articol te-a făcut să-ți fie măcar puțin dor de acasă.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: