La ce grădinițe alternative din România ne putem înscrie copiii?

Revenirea în România, un moment agitat și o schimbare uriașă pentru cei mici. Ce mod de învățare e mai recomandat? Cum vor putea să îți facă prieteni? Cum va decurge procesul de învățare? Ce tip de grădiniță alternativă aș putea să am în vedere? La toate aceste întrebări încercăm să vă oferim răspunsurile necesare pentru a avea o imagine cât mai clară.

Procedura de înscriere

Am vorbit despre procedura de înscriere și de ce acte aveți nevoie în general într-un alt articol adresat părinților interesați să își înscrie copiii la școală – Cum ne înscriem copiii la școlile din România, după ce au studiat în diaspora?

Ce se tipuri de grădinițe alternative sunt în România

În România se regăsesc mai multe grădinițe cu programe diferite precum Montessori, Waldorf. Acestea două sunt cele mai cunoscute, dar mai sunt și grădinițe cu alte programe precum grădinițe cu program Ioanid.

Montessori versus Waldorf, care este diferența?

Toate au în comun ideologii asemănătoare la bază, încearcă să abordeze holistic, dezvoltând copilul pe toate laturile practic, mental. Montesori și Waldorf lucrează cu materiale naturale precum lemnul și textilele și limitează tehnologia.

Montessori – urmărește ca adultul să pună accent pe ceea ce face și învață copilul. Mediul este recreat pentru ca cel mic să învețe și să se dezvolte continuu. Filosofia programului a fost lansată de Maria Montessori.

Copiii sunt liberi să aleagă ce să facă și folosesc materiale naturale, la bază există foarte multe materiale vizuale cu imagini realistice.

Ce este mai interesant este că cei mici învață să facă curat, să grădinărească, copiii având zone cu materiale pentru dezvoltare precum:

 • limbă;
 • matematică,
 • activități senzoriale;
 • cultură și știință;
 • activități practice;
 • artă și meșteșuguri;
 • joacă afară.

Ce este cel mai interesant este că se respectă foarte mult concentrarea și activitatea copiilor, copilul având libertatea să învețe în ritmul lor. Nu se dau teste sau evaluări, pentru că dovezile sunt rezultatele a ceea ce a învățat copilul, nu sunt folosite materiale din plastic, pe baterii, sau jucării pentru jocuri imaginare precum: supereroi sau căsuțe cu păpuși.

Totul este proiectat pe baza unor reguli Montessori, de aceea se găsesc tot felul de obiecte pe care le puteți cumpăra și pentru acasă.

Waldorf – educația minții, inimii și mâinilor. Accentul se pune pe dorința de a reuși și a depăși propriile limite.

Prima școală Waldorf a fost întemeiată în 1919 în StuttgartGermania, și a fost condusă de un colectiv de dascăli pregătiți de Rudolf Steiner, finanțată de către adeptul său Emil Molt, proprietarul fabricii de tutun Waldorf din Stuttgart, pentru copiii angajaților fabricii sale.

Principalele fundamente și caracteristici ale pedagogiei Waldorf sunt:

 • vizează transformarea ființei omenești, dezvoltarea sa și crearea unei relații între individ și lumea înconjurătoare, vizând integrarea sa în viața socială;
 • unitatea o reprezintă clasa, iar în cazul școlii Waldorf copiii nu sunt lăsați repetenți, considerându-se ca acest fapt are consecințe dezastroase asupra dezvoltării armonioase a copilului;
 • relația elev – profesor are un rol esențial;
 • activitatea pedagogică are o caracteristică mai personală, deoarece profesorul ia mereu legătura cu părinții copiilor referitor la activitățile copiilor, în vederea îmbunătățirii actului didactic;
 • timp de 8 ani profesorul predă mai multe discipline, pentru a descoperi vocațiile elevilor, practic „scopul său nu este o materie, nici toate materiile, ci clasa”;
 • profesorul predă materia cu propriile cuvinte, fără a recurge la cărți, iar elevii își alcătuiesc propriile „cărți”, care conțin esențialul materiei predate, redate pe baza memoriei.” – conform Wikipedia

Documentându-vă mai mult, veți afla că filosofia sistemului Waldorf este focusată pe ajutarea copiilor să se dezvolte și să capete o gândire independentă

Unde pot găsi grădinițe alternative în România?

Trebuie să căutați în zona orașului în care locuiți, în principal veți găsi grădinițe cu acest sistem în orașele mari, pentru că de la un punct pot fi costisitoare. De cele mai multe ori veți întâlni și grădinițe private, care îmbină mai multe tipologii de sisteme de învățare.

Dar sunt unele cazuri în care unele grădinițe de stat adoptă sistemele acestea de educație precum cazul învățământului Waldorf care funcționează atât ca învățământ de stat, cât și ca învățământ privat, fiind o alternativă la sistemul tradițional de învățământ.

Spre exemplu, conform Wikipedia în prezent în România există 39 de școli Waldorf, care se împart în grădinițe, școli primare, gimnaziale și liceale. Orașele în care se găsesc școli de tip Waldorf sunt: Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, Cluj-Napoca, Buzău, București și Târgu Mureș.”

Cât de importantă este alegerea unei grădinițe potrivite?

Nu uitați că cei mici au în general un anumit mod al lor de a se manifesta, juca sau învăț, iar colectivul, profesorii, materialele educative pe care le va avea la îndemână îl va influența.

Totodată de cele mai multe ori, programul educațional pe care îl va să îl parcurge încă din primii ani ar putea ajuta și mai mult copilul în procesul de dezvoltare, atât în școală, cât și liceu și facultate și viața de adult.

Toată această perioadă a reprezentat un cumul de emoții, frici și anxietate. Știm că se apropie începerea anului școlar și pentru cei care revin din diaspora cu copiii până în 6-7 ani aveți nevoie să găsiți o grădiniță.

În final, în acest articol am încercat să îți oferim cât mai multe detalii deoarece ne dorim să fiți cât mai informați și să știți ce posibilități mai puteți avea.

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

2 gânduri despre „La ce grădinițe alternative din România ne putem înscrie copiii?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: