De ce unii români preferă să rămână în România?

Înapoi Acasă

De-a lungul timpului am observat că de cele mai multe ori mass-media îi prezintă pe acei români care nu mai sunt acasă și care care au ales să plece definitiv sau temporar din România, dar vorbesc mai puțin sau deloc chiar despre cei care au putut pleca în diaspora, dar au ales să rămână acasă.

Să fie România una dintre țările din care o mare parte din populație alege să migreze des pe perioadă de pace? Cei drept cam de 100 de ani, românii au emigrat pentru un trai mai bun, pentru o viață mai liniștită sau pentru dezvoltare profesională, dar câteodată cifrele sunt spuse să îngrijoreze.

Acum câteva săptămâni un articol publicat de Ziarul Financiar anunța „Marele exod din România continuă.” Astfel, am zis că avem nevoie să dezbatem această problematică și aici, pe inapoiacasa.com pentru a vă arăta care este perspectiva mea de absolventă de Sociologie.

„Rata emigraţiei din România a crescut cu 287% în perioada 1990-2017, iar peste 27% dintre românii cu studii superioare trăiau în afara ţării în anul 2017, scrie jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul francez Le Figaro, notând că „exodul continuă”.” Mihai Draghici

16.06.2020, 21:47

Ziarul Financiar

România, își vrea oamenii înapoi acasă…dar

Pentru că la capitolul exod, România este una dintre țările care se confruntă cu emigrarea la nivel înalt, automat apar și știri care încearcă să stârnească percepții negative atât în rândul românilor, cât și printre străini.

Pe lângă percepția cetățenilor celorlalte țări europene, care de cele mai multe ori este negativă, adevărul e și printre români s-au tot întărit de-a lungul timpului sentimente de deznădejde (pentru ce care sunt patrioți și văd că românii buni pleacă) și gânduri negative (pentru cei care zic că cei care au (e)migrat nu ar mai trebui să aibă vreo treabă cu România).

Mass-media în România

Când știrile cu geniile care pleacă pentru o viață de succes în afară sunt pe primele pagini sau unii când conaționali de-ai noștri ajung să făptuiască fărădelegi, cred că mass-media hrănește câteva percepții, care de multe ori nu sunt cele mai bune.

M-am tot gândit că trebuie vă arăt că deși e important să ne uităm la numere și expresii de cele mai multe ori contează să fim atenți și la context și la vocabularul de cuvinte.

Câți români migrează versus câți români Emigrează?

Am spus mai sus că e nevoie să fim atenți și la cuvinte deoarece de cele mai multe ori am observat că marile agenții de presă scriu titluri alarmante, perpetuând acele percepții despre care vă vorbeam mai sus.

Ce am observat la unele articole scrise de agenții de presă foarte cunoscute este confuzia pe care o creează când îi prezintă pe cei care au migrat ca fiind parte din categoria emigranților.

Diferența între cele două cuvinte este URIAȘĂ:

migrare = a se muta dintr-un loc în altul, așa cum se întâmplă cu păsările care pleacă toamna, dar se întorc an de an

iar

emigrare = a se muta de tot într-un alt loc precum o altă țară, pentru că dacă este în interiorul aceleiași țări se consideră că s-a migrat, nu emigrat.

Găsiți aici, o sursă în limba engleză și aici – o sursă în limba română cu mai multe exemple și diferențe între migrare, emigrare și imigrare.

Unde aleg românii plece definitiv?

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2019 s-a înregistrat un număr de 26775 de români care au emigrat definitiv din România. Cei mai mulți români au decis să emigreze în țări precum Spania, Italia și Germania.

Interesant este că dacă ne uităm la numerele cu oamenii din diaspora, ajungem să reducem considerabil din valori. Spre exemplu, anul trecut, în 2019 au fost înregistrați 26775 de români care au emigrat definitiv din România.

Institutul Național de Statistică

Ce-i adevărat este că spre deosebire de anul 2018, în 2019 s-a înregistrat și o scădere a numărului de români care au decis să se mute definitiv.

Institutul Național de Statistică

Cu ce se ocupă românii care muncesc în țară?

Românii care dacă au avut de ales, au putut să rămână în țară sunt oameni care muncesc în diferite domenii precum industrii prelucrătoare sau tranzacții imobiliare.

Acum câteva zile am ascultat 5 minute dintr-un interviu de-a lui George Buhnici cu antreprenorul Răzvan Munteanu și am aflat că din perspectiva invitatului, zona imobiliară are un potențial încă foarte mare în România, iar datele referitor la numărul de locuri de muncă confirmă acest lucru.

Institutul Național de Statistică

Un loc de muncă în România sau în străinătate?

Asta este una dintre principalele întrebări, care ne macină pe noi, românii. De cele mai multe ori se întâmplă ori înainte de întemeierea unei familii, ori imediat după ce apar copiii.

Cei mai afectați sunt românii care nu au un trai decent și care ajung să muncească pentru un salariu minim pe economie, apoi românii care locuiesc în fostele zone industriale care au rămas în paragină, minierii și tot așa.

În schimb, agricultura pare că începe să înflorească, iar industria de tech și piața de servicii sunt într-o continuă expansiune. Odată cu job-urile de acasă pentru IT-ști, developeri, programatori, customer support la profesori online, totul parcă se învârte în jurul acestor industrii, mai ales că acum am stat în carantină ca urmare a epidemiei cu COVID – 19.

Cum pot găsi mai multe oferte de locuri de muncă în România?

Pentru a răspunde la această întrebare am scris un articol cu 5 resurse utile când cauți un loc de muncă. L-am considerat util pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă în funcție de domeniile cele mai căutate, de la șoferi de tir la specialist în marketing.

Cred că România are în continuare multe posibilități, dar cel mai greu este ca și românii din pătura de jos, care au primit mai puțină educație să învețe să le acceseze, iar românii care știu că pot să exceleze, să continuă să lupte și să arunce și un ochi către înapoi acasă.

După cum spunea colega mea Adelina, care s-a întors înapoi acasă după aproape 4 ani de muncă în Marea Britanie, într-un articol „Jobul bătea la ușă, dar eu nu eram acasă”. De multe ori se întâmplă ca multe oportunitățile mai bune să le găsim în România.

Și pentru că totul pornește de la educație, am scris despre campania „Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă”, inițiativă de la Vodafone România și sper ca și voi să simțiți că sistemul educațional din România are nevoie de o recalibrare.

Educația este cheia succesului, avem nevoie de oameni care pun accent pe educație, pentru că doar ajutând tinerele generații putem schimba România.

Loredana

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: