De ce ai nevoie de viza de flotant?

Viza de flotant este un subiect foarte discutat în ultima perioadă. Am vrut să-l aducem în discuție pentru că e important să știm la ce ne folosește să o avem și cum o putem obține. Atunci când ne întoarcem înapoi acasă sunt dese cazurile în care vom sta în chirie. Așadar, adresa din buletin nu va coincide cu cea de reședință, iar acest lucru ne poate pune câteva piedici. Dar să le luăm pe rând.

Ce spune legea?

Conform OUG nr. 97 din 14 iulie 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, Articolul 30, „Persoana care locuieşte temporar, în mod neîntrerupt, mai mult de 15 zile la o altă adresă decât cea de domiciliu este obligată să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor înscrierea în actul de identitate a menţiunii de stabilire a reşedinţei.”

Totuși, nu am găsit niciun alineat în ordonanță care să spună că vei fi pedepsit legal dacă nu ai această viză. Deși am văzut în mai multe locuri informația conform căreia ai putea plăti o amendă de 75 până la 150 de lei, nu am regăsit-o și în lege.

În schimb, este menționat că va fi sancționat cu amendă proprietarul imobilului care găzduiește pe cineva pentru o perioadă mai lungă de 30 de zile și nu anunță poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul.

Ce este viza de flotant?

Cu siguranță ai mai auzit de acest termen, mai ales dacă ești sau ai fost student. Viza de flotant este acel sticker care se lipește pe spatele cărții de identitate și în care este trecută adresa de reședință.

Se face deseori confuzia între domiciliu și reședință, m-am regăsit și eu în situația asta, de a nu ști ce adresă mi se cere exact. În cartea de identitate este trecută adresa de domiciliu. Însă așa cum spuneam și mai devreme, aceasta nu coincide întotdeauna cu adresa de reședință, acolo unde locuim de fapt.

Care sunt beneficiile?

Există mai multe avantaje în obținerea vizei de flotant. De pildă, poți da examenul auto în aceeași localitate în care ai făcut și școala de șoferi. Sau, dacă ai nevoie, poți beneficia de anumite ajutoare sociale de la primăria unde ai reședința.

Însă beneficiul cel mai mare din punctul nostru de vedere este acela că poți să-ți exerciți dreptul la vot în localitatea unde ai reședința. Și pun accentul pe lucrul ăsta pentru că îmi doresc să cred că noi, cei care ne întoarcem înapoi acasă, ne dorim să contribuim activ la viața comunității și să avem un cuvânt de spus în alegerea celor care ne reprezintă.

Dacă la alegerile locale vei merge să votezi în orașul unde ai domiciliul deși nu locuiești acolo, acest lucru nu va avea nicio șansă de a-ți îmbunătăți viața de zi cu zi.

În unul dintre newsletterele DOR de săptămâna asta am citit despre campania Declic pentru viza de flotant destinată celor care locuiesc în București. Trebuie să știi, însă, că indiferent de localitatea în care ai reședința, pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt aceiași, la fel și documentele de care ai nevoie.

Cum obții viza de flotant?

Este extrem de simplu! Trebuie să recunosc că atunci când am venit înapoi, cel mai teamă mi-a fost de birocrație, de trimiterea de la un ghișeu la altul. De plimbat hârtii și documente. Dar iată că am fost plăcut surprinsă să aflu că lucrurile nu mai stau chiar atât de rău cum le-am lăsat când am plecat. Cel puțin nu peste tot.

În Brașov, de exemplu, te poți programa online la Serviciul de Evidență a Populației. Programările se respectă, iar toată procedura durează câteva minute.

Ai nevoie de o cerere de stabilire a reședinței, pe care o găsești aici, de cartea de identitate și de contractul de chirie sau, după caz, de persoana care te va lua în spațiu, pentru a semna declarația. Înainte se achita o taxă de 5 lei pentru acest serviciu, însă acum este gratuit.

Cartea de identitate va rămâne împreună cu dosarul (pe care, surprinzător, l-au avut ei) la Serviciul de Evidență a Populației, pentru atașarea vizei. În termen de cel mult o săptămână vei putea merge să-ți ridici cartea de identitate. Eu am fost chiar azi și a durat aproximativ un minut de când am intrat în clădire și până am ieșit.

Sper că ți-a fost util acest articol, iar dacă ai orice fel de întrebare legată de întoarcerea înapoi acasă, nu ezita să ne scrii.

Adelina

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: