Facturi peste facturi, cum scăpăm de ele?

De aproape 3 luni de când am venit în România primesc facturi într-o veselie. Până acum nu aveam treabă cu nicio factură și îmi erau toate debitate automat din contul bancar.

De când m-am mutat înapoi acasă au început să vină peste tot și de peste tot. Pe mail, prin poștă, pe aplicații, e plin de facturi. Vin alandala, la date diferite în fiecare lună, iar pe mine m-au înnebunit. Și, bineînțeles că, nefiind obișnuită cu ele, uit să le plătesc. Am pățit o dată să nu-mi mai pot folosi telefonul.

Însă mereu caut soluții la problemele pe care le am și nu le las să treacă nerezolvate. Un alt lucru pe care îmi place să-l fac e să dau mai departe ce aflu. Așa că articolul de azi vine să-ți spună cum am scăpat de facturi (o mare parte dintre ele) și cum poți face și tu asta.

Când am venit acasă m-am temut de birocrație, am avut impresia că nu s-a schimbat nimic. Dar voi fi sinceră, nici nu am avut interesul să caut nimic până nu m-am aflat în fața nevoii.

Nici măcar nu am știut că voi scrie acest articol până nu m-am săturat să tot primesc facturi și să uit de ele. Așa că azi o să-ți spun despre Direct Debit, o funcție pe care majoritatea băncilor o oferă și care îți poate face viața mai ușoară.

Ce se întâmplă prin Direct Debit?

E simplu! În fiecare lună, la emiterea facturii, ți se va retrage din cont suma aferentă acesteia. Poți să optezi pentru această funcție și să îți setezi din aplicația bancară un plafon până la care crezi tu că ar trebui să plătești.

De exemplu, dacă știu că ultimele facturi la gaz au fost în jur de 50 de lei, iar asta s-a întâmplat pe timpul verii, acum că a început să se răcorească afară îmi voi seta un plafon de 100 de lei. Acest lucru nu înseamnă că furnizorul de gaz îmi va lua din cont 100 de lei pe lună. Ci strict valoarea facturii, cu o limită maximă de 100 de lei.

E posibil să observi un consum mai ridicat pe măsură ce înaintezi în iarnă. În cazul ăsta e indicat să ridici plafonul dacă nu e deja mai mare, pentru a evita situații de neautorizare a plății.

Vei primi în continuare facturi…

…dacă nu anunți compania care îți furnizează utilitățile de faptul că vrei să renunți la facturile pe hârtie. Te sfătuiesc să le transformi în facturi electronice și să îți setezi un filtru la inbox să ți le trimită direct în folderul dedicat.

De multe ori ai chiar pe site-ul furnizorului de servicii, în contul de client, opțiunea de a trece la factură electronică. Dacă nu găsești această opțiune îi poți suna. Faci lucrul ăsta o dată și apoi îți vezi de viață ca și până atunci. Și nu îți faci un bine doar ție, ci și naturii.

Cum mi-am activat opțiunea de Direct Debit?

Momentan cardul pe care îl folosesc și unde am toate veniturile e George de la BCR. Pe care l-am făcut online și despre care am scris mai multe aici. Așadar, din aplicația de Internet Banking am făcut totul.

În aplicația George există o opțiune de Direct Debit și o bază de date cu toate companiile care oferă posibilitatea plății prin această opțiune. Eu am făcut asta pentru Vodafone (telefonie mobilă), Digi (internet) și Engie (gaz).

Am încercat și cu Electrica, momentan cred că e o problemă cu banca lor, pentru că la toate celelalte a funcționat imediat. Voi mai încerca, iar dacă nu funcționează îi voi contacta să mă ajute cu acest serviciu.

Așadar, acum doar factura la întreținere va mai veni prin poștă. Însă voi încerca să fac cumva să scap și de asta.

Ce alte avantaje ai dacă apelezi la Direct Debit pentru plata facturilor?

Așa cum am spus, contribui cu puțin la protejarea mediului înconjurător, prin reducerea consumului de hârtie. De asemenea, poate fi și un mod de a îți gestiona mai bine banii și chiar de a economisi.

Atunci când îți vei face bugetul anual de cheltuieli (despre care am povestit aici) vei putea adăuga o estimare cu un plafon superior ceva mai ridicat. Pe de o parte, te vei asigura că nu rămâi cu facturi neplătite și nu vei mai avea o grijă să urmărești suma ca să ridici plafonul. Pe de altă parte, vei avea o surpriză să vezi că din acele cheltuieli „planificate” vei rămâne cu economii.

Îți dau un mic exemplu și apoi promit că te las să îți activezi opțiunea de Direct Debit. 😀 Să spunem că factura la gaz este cam 50 de lei vara și cam 200 de lei iarna. Pe timpul iernii clar vei da cei 200 de lei, așa e? De ce să nu o faci și pe timpul verii? Pune același plafon și setează-ți cei 200 de lei ca fiind pentru factura de gaz. Dacă vei plăti 50 de lei timp de 6 luni din an, în decembrie vei avea bani pentru cadourile de Crăciun.

Gata, până aici am tastat. Dacă găsești util acest articol, ne-ar fi de mare ajutor să-l dai mai departe și prietenilor tăi. Poate și ei vor să scape de facturi.

Cum poți ajuta și tu comunitatea înapoi acasă?

Poți să Fii Voluntar sau poți să ne împărtășești Povestea Ta despre procesul de repatriere. 

<strong><span class="has-inline-color has-primary-color">Adelina Pavelescu</span></strong>
Adelina Pavelescu

Iubesc să scriu, iar prin asta să-i ajut pe oamenii care îmi citesc materialele. Am pornit Înapoi Acasă pentru că am vrut să răspund unei nevoi cu care eu mă întâlnisem. Am continuat pentru acei români care în fiecare zi se întorc acasă și decid să mai dea o șansă României. Pentru că România e acasă. Dacă ai nevoie de informații utile despre repatriere, sunt aici să te ajut.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: