Care sunt pașii pe care îi ai de urmat atunci când decizi să te întorci înapoi acasă?

A mai rămas foarte puțin timp până când ne vom întoarce înapoi acasă, așa că m-am gândit să fac o listă cu lucruri de bifat în ultimele luni.

Procesul de mutare nu e chiar atât de simplu și îți poate da multe bătăi de cap, mai ales dacă ai un contract de chirie și toate utilitățile trecute pe numele tău.

Sunt câțiva pași pe care îi ai de parcurs, însă regulile diferă de la o țară la alta. De aceea îți voi spune în mare cam ce ai de bifat, iar dacă ai completări am să te rog să le lași în secțiunea de comentarii. Astfel, vei contribui alături de noi în a le face viața mai ușoară și altor români care decis să se întoarcă acasă.

CONTRACTUL DE CHIRIE

Durata minimă pentru care am putut închiria apartamentul în care locuim este de 1 an.

Chiar dacă ne-am fi mutat de aici mai devreme, am fi fost oricum obligați să plătim chiria în continuare. Ne-ar fi fost restituiți banii doar în cazul în care s-ar fi găsit chiriași mai repede. Acest lucru însă nu e sigur, așa că am preferat să nu riscăm și să rămânem aici până la finalizarea termenului din contract.

Ce e important însă este să citești cu atenție contractul, să vezi care sunt condițiile de reziliere.

Ce am făcut noi? Am trimis un mail la agenție cu 5 luni înainte de expirarea contractului, să îi anunțăm că urmează să ne mutăm. Ni s-a spus atunci că locuința va fi relistată în oferta agenției cu 6 săptămâni înainte de a ne muta, pentru a găsi noii chiriași. Chiar săptămâna trecută am avut câțiva musafiri care au venit să vadă apartamentul.

CONTRACTELE LA UTILITĂȚI

În funcție de tipul de chirie pe care îl ai, e posibil să ai de plătit câteva facturi. Noi avem 4 contracte pe care trebuie să le reziliem: gaz și electric, apă, întreținere și internet. În aceeași categorie poate intra și cablul TV sau abonamentul la telefoane.

Noi vom păstra o perioadă abonamentele pe care le avem, pentru că nu au expirat contractele încă și ar trebui să plătim restul perioadei rămase într-o singură tranșă, dacă ne hotărîm să le reziliem. E bine să vezi care sunt clauzele, pentru că e posibil să le poți închide înainte de termen.

În ceea ce privește celelalte utilități, recomandarea este să anunți cu cel puțin 3 luni înainte să te muți. La noi, de exemplu, regula este să faci asta cu 3-4 săptămâni înainte, însă depinde mult de țară și de furnizor. Așa că cel mai sigur este să te informezi din timp, pentru a nu fi nevoie să plătești în plus.

CONTUL ÎN BANCĂ

Noi ne vom păstra conturile deschise, însă e foarte important să anunțați cu măcar o lună înainte faptul că urmează să vă schimbați adresa. Eu, de exemplu, primesc două scrisori pe lună de la bancă, unde am informații despre cont.

Schimbarea adresei este o măsură de siguranță care trebuie luată pentru a nu risca să-ți fie cunoscute și folosite datele personale de către alte persoane.

Asigură-te că această procedură nu lipsește din lista lucrurilor bifate.

DEMISIA

Dacă ești angajat, atunci vei avea nevoie să scrii o scrisoare de demisie și să o înmânezi Managerului de Resurse Umane sau, după caz, Managerului General, cu cel puțin o lună înainte de a pleca. În cazul în care contractul de muncă prevede o perioadă mai lungă (depinde în funcție de companie și de vechime), respectă acea perioadă. Totuși, e bine să fie măcar o lună, pentru a te asigura că angajatorul tău va avea timp suficient să găsească pe cineva în locul tău.

Dacă munca pe care o faci permite lucrul la distanță, poți negocia o clauză prin care să lucrezi din țară, cel puțin pentru o perioadă. Astfel îți va fi mult mai ușor să îți cauți un job acasă, fiindcă nu va exista stresul terminării resurselor.

Și dacă tot am vorbit despre demisie, voi reveni în scurt timp cu un model care să te ajute atunci când vei avea de făcut acest pas.

Până atunci, dacă ai întrebări legate de procesul de mutare, poți să le scrii în comentarii, iar noi îți vom răspunde cât de bine ne vom pricepe.

Un gând despre „Care sunt pașii pe care îi ai de urmat atunci când decizi să te întorci înapoi acasă?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: