Cum obții un Certificat de Înregistrare a Rezidenței în România?

Orice cetățean străin care provine din ununl dintre statele membre ale UE sau CEE, ori din Elveția și care plănuiește să petreacă în România mai mult de 90 de zile are nevoie de acest Certificat de Înregistrare. Certificatul este valabil pe o durată de 5 ani și se obține de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Acum ceva timp am pus bazele teoretice ale acestei proceduri într-un infografic, însă experiența va fi, cu siguranță, diferită. Bineînțeles, în funcție de oraș, ofițerul de imigrări, țara de unde provine cetățeanul străin, dar și locul în care va avea reședința.

Eu o să îți povestesc strict din experiența noastră, care a fost una neașteptat de plăcută.

Motivul pentru care soliciți Certificatul de Înregistrare

Așa cum vei regăsi și în infograficul de care spuneam mai sus, este necesară găsirea cadrului legal potrivit. Acest lucru înseamnă că cererea pentru obținerea acestui certificat poate fi depusă din varii motive. Printre acestea se numără angajarea, studiile, voluntariatul, activitățile religioase, dar și rezidența în baza mijloacelor de întreținere.

Noi ne-am încadrat în această ultimă categorie, pentru Parteneri și persoane în întreținere.

Ce înseamnă lucrul ăsta? Înseamnă că, dacă tu ești cetățean străin și vii să locuiești în România pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci ai nevoie de un venit minim garantat, ca să-ți asigure traiul pe teritoriul României.

Acest venit nu e foarte ridicat și depinde în funcție de numărul de membri ai familiei. Găsești mai multe detalii aici.

Documente necesare

Am avut nevoie de o serie de documente pentru toată distracția, pe care le-am obținut din mai multe locuri. Ce am aflat, însă, este faptul că ne-am plimbat cam degeaba. Și noi și ai mei.

Să le luăm pe rând. Indiferent de motiv, așa cum am specificat și în infografic, vei avea nevoie de cerea tip și de documentul de identitate. Acesta poate fi cartea de identitate sau pașaportul.

Un alt lucru de care ai nevoie cu siguranță este asigurarea de sănătate. Noi am făcut-o la Groupama, ei au două variante între care poți alege. E opțiunea cu 96 de lei și cea cu 132 de lei (pe an) și o poți alege pe oricare dintre ele.

Ni s-a cerut, de asemenea, un extras de cont recent (din ultima lună) care să facă dovada mijloacelor de întreținere. Totuși, nu e obligatoriu ca această dovadă să fie un extras de cont.

Se poate prezenta, după caz:

  • un talon de pensie eliberat cu cel mult 3 luni înainte de data intrării pe teritoriul Romaniei (alt document similar);
  • o declarație privind impozitul pe venitul global pentru anul anterior intrarii pe teritoriul Romaniei (alt document similar);

Documente aparent necesare, dar care nu ni s-au cerut

Pe site este menționată copia cărții de identitate/documentului de călătorie și copia documentului care atestă rezidența pe teritoriul național a cetățeanului Uniunii Europene.

Acest document ar fi, cumva, echivalentul vizei de flotant. Ceea ce înseamnă că un proprietar trebuie să de o declarație cum că îl primește în spațiu pe cetățeanul străin. Din ce am căutat, dat telefoane și întrebat la notar, hârtia asta se face în fața notarului.

Noi am plătit undeva la 40 de lei, însă nu am avut nevoie de ea la Inspectoratul General pentru Imigrări. Totuși, nu aș vrea să-ți spun că sigur nu va fi nevoie, pentru că probabil depinde de omul pe care-l găsești la ghișeu.

În cazul în care există un parteneriat legal între două persoane, teoretic va fi nevoie și de un act care să facă dovada acestuia. Altfel, pe site-ul IGI scrie că e nevoie de o declarație pe proprie răspundere din partea cetățeanului UE/SEE/CE care aplică pentru Certificatul de Înregistrare. Nouă, însă, nu ni s-a cerut niciuna dintre astea.

Pe pagina de resurse vei găsi toate documentele necesare, preluate de pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări.

Sper că ți-a fost de folos tot ce ai citit aici, iar dacă ai orice fel de întrebări, nu ezita să ne scrii.

Adelina

Un gând despre „Cum obții un Certificat de Înregistrare a Rezidenței în România?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: