Cea mai mare problemă a fost percepția angajatorilor

Astăzi vorbim despre Alexandra, care de Crăciunul trecut și-a făcut un cadou pe viață, a revenit înapoi acasă. După 8 ani petrecuți în străinătate, unde a urmat un program de studii de licență în PR și un program de master în comunicare digitală, Alexandra a decis să ofere încă o șansă României.

Alexandra a studiat și muncit din greu, dar nu a uitat niciodată că acasă e România.

S-a întors fără asigurarea că va avea un loc de muncă, doar ce se gândea că trebuie să se întoarcă. România este locul care îi oferă răspunsurile mult căutate.

Cred că cea mai mare dificultate a fost percepția angajatorilor că un român care vine din străinătate are așteptări salariale mari

Simțeam că toți porneau de la premisa că eu ma aștept la un salariu de UK, deși niciodată nu s-a pus problema asta. Chiar dacă nu eram din București, cunoșteam cât de cât salariile. Dar și mai greu a fost momentul în care a venit pandemia.

Am încercat să mă conectez cu cât mai mulți oameni din industria mea 

Aveam o prietena foarte buna în UK care s-a întors în țară după 6 ani și am mai povestit cu ea. Coincidența face că ea are un blog pe care scrie și se numește backtoromania.com.

Ulterior am început să mă interesez tot mai mult de domeniul meu, PR și marketing. Un alt pas pe care l-am făcut a fost să ma conectez cu oameni din industrie și i-am adăugat pe LinkedIn, ca să îmi formez o rețea profesională și în Romania.

Aș mai recomanda și Repatriot, dar ei se focusează mai mult pe românii care se întorc în țară și vor să își deschidă o afacere.

Când am revenit înapoi acasă am prins frenezia Crăciunului  

Am venit la începutul lunii decembrie, deci toată lumea era destul de prinsă cu diferite activități. Am avut câteva interviuri (unele chiar buclucașe din partea neprofesionalismului persoanelor din acele companii). După, am fost 3 săptămâni plecata la Satu Mare, unde am petrecut sărbătorile cu familia.

Când m-am întors a trebuit sa îmi caut o chirie în București (locuisem la o prietenă prima luna) și a fost mult mai complicat decât ma așteptam, mult mai mare haos decât credeam, deși eram obișnuită cu experiența mutatului din UK.

Ce ai aflat ulterior despre tot acest proces, dar ți-ar fi plăcut să știi înainte să te muți? 

As fi vrut sa ma întorc în țară cu un job asigurat, însă eu am simțit să mă mut atunci și per ansamblu nu îmi pare rău. E una sa plănuiești pana în pânzele albe, și alta sa vii și să încerci cu adevărat. România e tot România… cu părți al dracului de frumoase și cu unele parți mai putin bune, dar în recovery…

Ce sfaturi ai da cuiva care se gândește să revină în țară? 

Contrar a ceea ce am zis mai înainte, trebuie să ai un plan, dar să lași loc și „for life to happen”, pentru că așa dai peste oameni și peste situații care te vor ajuta să mergi mai departe. Oamenii pe care i-am întâlnit și cărora le-am spus povestea mea au fost destul de impresionați și m-au primit cu brațele deschise.

Va urma…

Așa cum ai văzut și în interviul anterior despre Sânziana, când vrei să te întorci înapoi acasă te poți întâlni diferite situații. De aceea, în fiecare joi vom aduce aici, pe inapoiacasa.com, un interviu despre experiența altui român întors înapoi acasă.

Până atunci, te invit să ne urmărești pe pagina noastră de Facebook. 🙂

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: