Ce le motivează pe românce să vină înapoi acasă?

Imagine Articol_mama și copilul

„Ce te-a motivat să vii înapoi acasă? – Copilul.”- spuse Ana, o mamă cu ochii în lacrimi. Astăzi vorbim despre femeile care muncesc în diaspora, departe de familiile lor, dar mereu stau cu gândul la familie.

Se spune că…

O mamă râde râsul nostru, varsă lacrimile noastre, iubește iubirea noastră, suferă teama noastră. Trăiește bucuriile și necazurile noastre și împărtășește speranțele și visurile noastre.

Julie Summers

An de an tot mai multe mame ca Ana, aleg să plece temporar la muncă în diaspora. Motivele principale sunt lipsa locurilor de muncă, lipsa unui venit stabil sau salariile prea mici.

Institutul Național de Statistică

Conform statisticilor oferite de Institutul Național de Statistică, în anul 2019, tot mai multe femei ca Ana, cu vârsta cuprinsă între 20-34 de ani emigrează temporar în diaspora.

Cum ar fi ca peste noapte să realizezi că nu mai poți… Că nu mai poți să îți întreții copilul?

Ana, ca una dintre multele românce a ales să muncească la câteva fabrici din Londra și Paris, totul pentru copil spune ea. Ce este cel mai greu este că despărțirea a fost foarte grea.

Atât de grea încât după 4 ani Ana a decis să se întoarcă înapoi acasă și să găsească o soluție să fie alături de copilul ei.

Știai că tot mai multe femei din mediul rural aleg să plece în străinătate? Foarte multe femei pleacă pentru oferte de muncă în fabrici, pe câmp sau îngrijirea bătrânilor.

Dacă ne uităm la statisticile cu datele declarate de la Institutul Național de Statistică, observăm că odată cu creșterea vârstei există și o creștere a ratei de emigrare temporară atât printre femei, cât și printre bărbați.

O mare creștere se observă în rândul femeilor care provin din mediul rural, diferența fiind chiar și de 2000 față de numărul femeilor din mediul urban.

Tristul adevăr…Munca de badantă

Știai că sunt mii de tinere, femei și bunici, care pleacă la muncă în străinătate?

România este și o exportatoare de forță de muncă pentru țările cu număr mare de seniori care necesită îngrijire asistată.

Cel mai greu este că multe femei ajung să muncească ani buni, poate chiar zeci de ani departe de familiile lor, iar drepturile lor de muncă nu sunt respectate.

La o primă căutare am găsit 3 grupuri mari, femei din România, dacă vrei să faci vocea acestor femei, poate ai o idee de proiect, te poți alătura proiectului http://www.inapoiacasa.com

Facebook

Care sunt lucrurile principale pentru care româncele aleg să se întoarcă înapoi acasă?

Pe lângă carieră, finalizarea studiilor sau familie, româncele se mai întorc și pentru a putea să își întemeieze o familie și să dea naștere unui copil. Știai că multe legi din străinătate nu sunt foarte permisive cu concediile pentru creșterea copilului?

De cele mai multe ori, mămicile sunt obligate prin lege să revină la muncă mult mai devreme. Totodată mai sunt și situații în care creșele sau grădinițele sunt foarte scumpe.

Dacă vrei să abordăm acest subiect din perspectiva situațiilor de care se poate lovi o viitoare familie în străinătate, scrie-ne.. 😀

Cum pot ajuta și eu comunitatea înapoi acasă?

Poți să Fii Voluntar sau poți să ne împărtășești Povestea Ta cu privire la procesul de repatriere înapoi acasă. 🙂

Loredana

<strong><span class="has-inline-color has-primary-color">Loredana Dobrea</span></strong>
Loredana Dobrea

Te ascult ca să mă inspir și scriu ca să îi inspir pe ceilalți.
Cred că prin puterea exemplului putem genera o schimbare în bine. Dacă vrei să împărtășești povestea ta către comunitatea Înapoi Acasă, scrie-mi.

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: