Banii sunt doar o unealtă. Folosește-o înțelept!

Banii sunt probabil cea mai dorită resursă de toată lumea. Oricine își dorește să aibă bani. Vorbim despre ei, muncim pentru ei, visăm la ei.

Oricând ieșim din casă, banii nu ne lipsesc din buzunar. Iar dacă ne lipsesc, e o problemă. Nu suntem bine cu noi înșine, cu cei din jur. Au o putere fantastică asupra stării noastre emoționale și mentale.

Banii par să nu mai fie o problemă atunci când ne întoarcem acasă

Acum ceva timp i-am luat un interviu lui Adrian Asoltanie, expert financiar, antreprenor și trainer în educație financiară. Am vorbit cu el mai ales despre noi, românii care ne întoarcem înapoi acasă.

Poți urmări interviul aici. Iar dacă nu ai timp să asculți, am adunat în acest articol sfaturile cheie din conversație, alături de câteva resurse. Ca să îți facem mai ușor procesul de tranziție din punct de vedere financiar.

Primul lucru despre care a vorbit Adrian este un plan. Pentru cel puțin 6 luni, dar ideal ar fi 12 luni. E important să avem un plan, pentru că astfel nu vom cădea în capcana aceea de „avem suficient”. Banii zboară mai repede decât ne putem imagina.

Planificarea bugetului este cheia

Am vorbit cu Adrian aproape o oră despre viață și bani. Și în tot acest timp el a continuat să sublinieze cât de important este să ne facem un buget. Banii sunt doar niște instrumente, care ne ajută să ne satisfacem niște nevoi. Și atât timp cât facem asta după un buget bine planificat, vom ști că ei nu vor reprezenta o problemă.

Atunci când ne întoarcem înapoi acasă, cel mai probabil principala sursă de venit va dispărea. Venim cu o anumită sumă, iar dacă nu există un job sau o afacere profitabilă care să ne aștepte cu brațele deschise, e posibil ca banii să dispară rapid. E nevoie să fim conștienți de sursele de venit din următorul an și să planificăm în detaliu fiecare cheltuială.

Pe site la Adrian poți găsi un buget personal care este gratuit și care te va ajuta să îți faci această planificare și nu numai. Găsești acolo o serie de alte resurse gratuite care îți vor fi de mare folos pe plan financiar.

Ce facem cu banii când venim înapoi acasă?

Job sau afacere?

Atunci când ne întoarcem în țară, fie vrem să ne găsim un job, fie să pornim o afacere.

E de apreciat dacă vrei să investești banii pe care i-ai muncit în străinătate într-un business. Însă și aici trebuie ținut cont de câteva lucruri, cum ar fi pasiunile tale, pregătirea profesională dar și tipul de business.

Dacă vorbim de un butic sau un restaurant, atunci gândește-te dacă ești pregătit să-ți petreci următorii 5 ani în acel loc. Poate la un moment dat vei întâlni alte oportunități, însă nu vei putea pleca pentru că vei fi legat de mica ta afacere.

De asemenea, e indicat ca cel puțin la început să îți cauți un job care îți oferă un venit stabil. Măcar pentru o perioadă, până când afacerea începe să prindă rădăcini și să-ți aducă venituri.

O afacere nu va ieși pe profit din prima lună, iar acesta e un lucru de care trebuie să ținem cont cu toții. Va fi o perioadă destul de lungă, în care tot ceea ce vom face va fi să investim. Trebuie să ne asigurăm că banii mai și vin, nu doar pleacă.

Pe lângă investiția în afacere vor exista cheltuielile uzuale, care atunci când le vei pune în bugetul de care ziceam mai sus, te vor lua prin surprindere.

Chirie sau credit?

Dacă ai strâns suficienți bani încât să-ți permiți o locuință, va fi clar cea mai bună alegere să o cumperi. Însă dacă te gândești la o rată pe care o vei plăti pentru următorii 30 de ani, va trebui să iei în calcul câteva lucruri.

Trebuie să vezi câtă casă îți permiți.

Venitul pe 4 ani reprezintă, de fapt, valoarea casei pe care o poți cumpăra, fără să simți vreo presiune din punct de vedere financiar.

Dacă, spre exemplu, veniturile tale sau ale familiei tale sunt undeva la 1000 de euro pe lună, atunci locuința pe care ți-o vei cumpăra nu ar trebui să coste mai mult de 48000.

Vei întâlni în multe locuri case începute, dar neterminate. Fie au fost construite complet, însă se folosesc doar două camere, fie pur și simplu au fost lăsate să treacă anii peste ele. În aceste case s-au investit mulți bani.

Însă construitul unei case nu este, de fapt, cel mai costisitor aspect. Ci faptul că, abia după terminarea construcției va începe distracția. Vei continua să investești fără oprire, iar costul la care vei ajunge va fi mult mai mare decât ce ți-ai propus inițial.

Câteva resurse care te pot ajuta să-ți gestionezi banii

Așa cum ți-am spus, pe site la Adrian găsești resurse gratuite pe care le poți descărca și folosi pentru o bună gestionare a banilor.

Pe lângă aceste resurse, vei găsi pe Facebook grupul Viața și banii, un grup în care Adrian urcă în fiecare seară de luni până vineri un live cu teme de educație financiară. Așa cum spune și el, educația financiară nu este despre bani, ci despre viață. Poți vedea aici toate video-urile urcate de adrian până acum.

În încheiere…

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol, iar dacă ți-a plăcut îl poți da mai departe și prietenilor tăi.

Dacă ai orice fel de întrebări pe acest subiect le poți lăsa în rubrica de comentarii, iar noi ne vom face temele și vom reveni aici, pe Înapoi Acasă, cu informațiile de care ai nevoie.

Adelina

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: