Azi nu îi urăm Mariei „La mulți ani!”

Conform Arhivelor Militare Naționale Române, la 15 august 1902 s-a stabilit că 15 august va reprezenta ziua onomastică a marinarilor români. De mai mult de 100 de ani sărbătorim cu bucurie marinarii români prin festivități, ceremonii, parade militare și spectacole atât aeriene, cât și multe activități destinate publicului.

„Ca urmare a turismului și festivităților din acea zi, primarul Cristea Georgescu, primarul Constanţei, se adresa primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ din toată ţara, prin adresa cu nr. 6082 din 6 august 1902, atenţionându-i asupra semnificaţiei acestei sărbători: „Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de văzut precum regate, alergări, serate veneţiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, descoperirea Americii, naufragiul Meduzei, corabia Argonauţilor şi altele.”


Astfel, la 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcată la bordul crucişătorului „Elisabeta” printr-un Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza, urmat, în după-amiaza şi seara aceleiaşi zile, de un banchet şi serbarea marinărească propriu-zisă, dată în folosul Palatului Invalizilor. Un an mai târziu, la regate au participat şi bărcile vasului de război rus „Psezuape”, aflat în vizită în portul Constanţa.” – sursa Arhivele Militare Naționale Române

Când urăm „La mulți ani!”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Am constatat că o situație des întâlnită în zilele noastre este întrebarea, când urăm „La mulți ani! Mariei?” Deși Biserica Ortodoxă Română a afirmat de-a lungul timpului că pe 15 august au loc slujbe pentru morți, iar sărbătoarea cu adevărat destinată petrecerilor are loc de Sfânta Marie Mică, mai exact pe 8 septembrie.

Totuși românii tot tind să ureze „La mulți ani!” Mariei și tuturor celor cu nume declinat de la Maria în fiecare an și pe data de 15 august. De fapt această zi este pentru a omagia persoanele care nu se mai află printre noi.

Este greșit să urăm Mariei „La mulți ani!”, pe 15 august?

În ciuda vocilor care spun că este greșit, se acceptă ca pe pe 15 august să se ureze „La mulți ani!”.

Dar care este diferența între 15 august și 8 septembrie?

După cum spuneam și mai sus, de 15 august marchează Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, fiind o zi în care se pomenesc morții și se merge la cimitir cu colivă. Cel mai frumos este că 15 august este o zi mai deosebită în România, prin faptul că se împarte mai mult săracilor.

Desigur, împărțirea hranei se practică în mai multe momente, dar 15 august țin minte că era ziua în care se oferea cel mai mult. Ziua de 8 septembrie sărbătorește Nașterea Maicii Domnului și este privită cam cu aceași importanță ca ziua de 21 mai, când se sărbătoresc românii care poartă prenumele de Constantin sau Elena, dar se întâmplă să fie mai importantă 15 august, ca urmare a importanței oferită de Biserica Ortodoxă Română.

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: