5 resurse utile când cauți un loc de muncă

Ești cu gândul la România, vrei să te întorci, dar nu știi cum ai putea să îți asiguri acel viitor mai bun pe care îl ai deja în țara gazdă? Sau pur și simplu ai terminat studiile, dar nu știi de unde să începi?

Întrucât câțiva dintre prietenii mei au fost în situația aceasta, am încercat să adun câteva resurse pe care le recomand și lor și pe care le-am folosit și eu atunci când am fost la început de drum.

Sper să te ajute și să ai mai multe șanse să te stabilești acasă așa cum îți dorești. Îți propun din start să începi căutările în avans, de obicei durează o perioadă până se concretizează primele interviuri.

Cum pot să am mai multe șanse la un job? Trebuie să aplic orice ar fi?

Îți recomand să aloci timpul necesar creării profilului de candidat pe site-urile pe care le voi menționa în cele ce urmează. Este important să îți setezi și un set de așteptări, raportat la efortul depus pentru depunerea candidaturilor, la experiența ta, la cererea și oferta de pe piață, la criterii etc.â

Cineva îmi spunea:

„Trebuie să aplic la 100 de locuri de muncă ca să mă sune măcar 20.”

Ei bine, poate nu trebuie să aplici la 100, de fiecare dată. Poate ține și de cum îți construiești profilul și cum aplici. Sunt oameni care apelează la metoda random, nici nu citesc anunțul și aplică cu send CV.

Îți recomand să nu îți pierzi timpul aplicând la nimereală, pentru că ai putea, în schimb, să îl folosești pentru a găsi acele joburi care te interesează cu adevărat…

O situație des auzită de la oamenii care se ocupă de recrutare, este când oameni care locuiesc în alte județe îndepărtate, aplică pentru o companie care are sediul în București. Dacă ești din alt județ, mai bine specifici că ești dispus/ă să te deplasezi sau să te muți.

Cum pot să am mai multe șanse să fiu selectat(ă)?

Pentru început, când îți creezi profilul este important să menționezi care este disponibilitatea ta, ce fel de loc de muncă îți dorești și să menționezi aspectele importante vis-a-vis de educația și experiența ta.

Ulterior, încerci să îți creezi CV-ul pe care trebuie să îl ai. Unele site-uri sunt mai greoaie, altele îți cer doar CV-ul în varianta Europss, pe care le poți descărca în diferite limbi, aici.

De ce nu sunt sunat(ă) pentru interviu?

Cel mai mult am observat că și eu, când aveam momente de căutări active, nu reușeam să obțin acele interviuri mult dorite. Iar această situație se poate întâmpla din mai multe motive, care poate nu țin de tine, ori sunt prea mulți candidați, ori nu ai avut norocul să fii selectat, ori deja poate s-au oprit la primele aplicații.

Pentru că tu nu ai de unde să știi cum funcționează filosofia din spate, trebuie să fii informat. Pentru început poți începe să citești părerile angajaților sau candidaților despre acea companie pe diferite site-uri sau grupuri.

Unde pot afla mai multe informații despre compania la care vreau să aplic?

Un site pe care îl recomand și pe care îl găsesc util când vreau să aflu mai multe despre o companie este Undelucram.ro. Pe această platformă sunt angajați sau foști angajați de la care mai poți afla anumite informații despre salariu, cum e mediul organizației, beneficii etc.

Chiar dacă ești invitat la interviu, procesul de selecție poate dura câteva săptămâni sau luni. Deci nu uita că fiecare angajator are un stil de recrutare specific, care uneori nu este specificat nicăieri. În completare, un exemplu poate fi faptul că ești contactat după 4 săptămâni sau mai mult, de când ai depus CV-ul.

Să îmi creez doar un cont de candidat sau să încerc și pe alte site-uri?

În funcție de profilul job-ului tău, poți găsi anunțuri și pe Olx.ro. Deși când ai plecat, acum câțiva ani acest site era un site de vânzări lucruri vechi, ei bine află că această platformă promovează și locuri de muncă.

Poți pune chiar și tu anunț că ești în căutarea unui loc de muncă, am observat că se practică asta pentru șoferii care au categorii C, CE, D etc., pentru că industria este într-o continuă dezvoltare.

Că tot vine vorba de șoferi, meșteri sau meserii pentru oameni care nu sunt foarte conectați la mediul online, să știți că pe Olx puteți găsi cele mai multe oferte.

Resursa numărul 3, este site-ul BestJobs. Aici am văzut că se promovează job-uri din toate domeniile, preponderent pentru cei care au cunoștințe de marketing, IT, vânzări, HR etc.

Un alt site foarte util este eJobs, unde este lăudat că spre deosebire de cel menționat anterior, se găsesc chiar mai multe locuri de muncă. Ce e util, din punctul meu de vedere este că și așa avem acces la mai multe informații cu privire la opțiunile de locuri de muncă.

Prin urmare, îți recomand să îți creezi conturi pe mai multe site-uri, cu cât ai o vizibilitate mai mare, cu atât poți avea mai multe șanse să găsești ceea ce cauți.

Ce am mai folosit, când eram în facultate este Hipo.ro – mi s-a părut că este o platformă mai mult dedicată studenților și absolvenților de liceu, și absolvenților programelor universitare. Totuși, de multe ori am găsit oferte interesante și pentru poziții pe departamente de marketing și HR pentru persoane cu experiență. Așadar zic să încerci și aici dacă ești interesat/ă de un domeniu ce ține de aceste industrii.

Va urma…

Următorul articol va fi despre cum să găsești locuri de muncă în funcție de domeniul tău, dacă ai întrebări sau sugestii ne poți scrie un mail sau un comentariu. 😀

Iar până data viitoare, nu uita că aceasta este o comunitate pentru tine și suntem aici să te ajutăm cu cât mai multe informații utile pentru a reveni #ÎnapoiAcasă

Până atunci, te invit să ne urmărești pe pagina noastră de Facebook. 🙂

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

2 gânduri despre „5 resurse utile când cauți un loc de muncă

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: