11 sfaturi pentru revenirea înapoi acasă

Sînziana este o tânără foarte curajoasă, care a decis să dea o șansă învățământului românesc. A studiat liceul în Spania, dar chemarea către rădăcinile ei nu au lăsat-o să continue să își construiască un viitor acolo.

După mai bine de 5 ani, Sânziana s-a întors înapoi acasă și s-a înscris la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din Suceava, la specializarea Limba și Literatura Română. Acum că este înapoi acasă și-a deschis sufletul și ne-a povestit câte puțin despre experiența ei de repatriere și cum vede ea lucrurile în acest moment.

Când ai luat decizia de a te muta înapoi acasă? 

Gândul de a mă întoarce înapoi acasă mi s-a plimbat în minte în repetate rânduri. Mă gândeam tot mai des să mă întorc, atunci când vedeam calitatea vieții printre spanioli. Decizia mea a devenit tot mai puternică pentru că aveam idei pentru schimbările pe care le-aș putea face în țara mea.

Îmi doream o viață mai bună pentru oamenii din România, îmi era și dor și voiam să simt că am contribuit cu ceva, lucru pe care nu îl putea face în Spania.

Care au fost dificultățile pe care le-ai întâmpinat în ultimele 3 luni petrecute în țara gazdă? 

M-am lovit de bullying, iar copiii de acolo nu erau foarte prietenoși. Concomitent trăiam și sentimentul de înstrăinare și mă uitam tot timpul la diferențele culturale. Mai era și starea continuă de dor de casă, plus spiritul civic pe care nu puteam să mi-l manifest în Spania… pentru că nu eram de-a lor.

Care au fost aspectele pozitive din prima lună înapoi acasă?

În Spania trăiam nedreptatea de a fi într-o țară minunată, fără a putea însă contribui la construirea acesteia.

Pe când, la întoarcerea înapoi acasă, aveam rădăcinile sub picioare, țărănia avea sens pentru libertatea oamenilor. Prostia vizibilă nu e la fel de periculoasă ca cea subtilizată în diferite comportamente sau tradiții necunoscute. Într-adevăr, ciuda și invidia românului întrece limitele cosmice.

Ce sfaturi ai da cuiva care se gândește să revină în țară? 

Oh, ar fi multe…

 1. Loc de muncă
 2. Un nucleu familiar stabil
 3. Un țel secundar muncii
 4. Prieteni de încredere
 5. Să se înarmeze pentru dezamăgire, niciodată nu e de ajuns
 6. Să lucreze cu oamenii din jur pentru a redresa statul către servirea ta și a cetățenilor
 7. Să nu casă în patima corupției
 8. Să fie mulțumit de sine, fără să-i trebuiască gratificare… în România nu există
 9. Să aibă grijă de bunurile tale, să încuie casă, mașină; bicicleta cu antifurt e cadou cu fundiță, mai ales dacă vii de la nemți.
 10. Să iasă la vot, că tot stat e, tot democrație e, chiar dacă feudală… poate se schimbă ceva.
 11. Să se bucure de o țară atât de frumoasă încât de mii de ani stă sub o dominație sau alta, de frică să nu piardă ceea ce are… verdele-i infinit..

Publicat de Loredana Dobrea

Sunt sociolog colaborator în cadrul Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, absolventă a Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și sunt pasionată de zona culturală și social media. Îmi place să mă inspir din experiențele trăite alături de oamenii din jurul meu și mi-ar plăcea să ofer și eu, la rândul meu, inspirație. Totodată pe îmi doresc să dezvolt proiecte pentru comunitate și educație. În timpul liber îmi exploatez creativitatea prin intermediul voluntariatului și activităților creative. Un vis foarte nebunesc este să călătoresc în Asia.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: